Περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην άσφαλτο σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Πληθυσμικών Αναφορών.

Στη χώρα μας οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δύο φορές συχνότεροι απ’ ότι παγκοσμίως.

Επομένως το θέμα της οδικής ασφάλειας συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους κινδύνους στο δρόμο και πώς μπορείτε να αποφύγετε να εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα;

Η πρόληψη είναι το παν

carxanam3

Καθώς οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο αποτελούν μέρος της καθημερινότητας θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι εσείς περισσότερο από τον καθένα είστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια σας.

Η πρόληψη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το παν και για αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο να ακολουθείτε συγκεκριμένους κανόνες.

Αρχικά ένας καλός οδηγός θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει εγκαίρως.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχει καλή αίσθηση του χώρου και να προσπαθεί να προβλέψει τις κινήσεις των άλλων οδηγών.

Η κατανάλωση αλκοόλ ή η οδήγηση υπό την επήρεια φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών μπορεί να βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή σας, αλλά και τις ζωές των επιβατών σας, των άλλων οδηγών και των πεζών.

Μη ξεχνάτε ότι ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την κρίση σας και τον χρόνο αντίδρασής σας.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τη νυχτερινή οδήγηση κυρίως όταν πρόκειται για πολύωρα ταξίδια.

Η κούραση σε συνδυασμό με τη χαμηλή ορατότητα σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια  

carxanam5

Θα πρέπει ακόμη να δίνετε μεγάλη προσοχή στα σήμανση στους δρόμους και ιδιαίτερα στο κόκκινο φανάρι και στο stop.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια σας είναι η τήρηση των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας, καθώς όσο πιο γρήγορα οδηγείτε τόσο πιο αργά θα μπορέσετε να αντιδράσετε.

Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή μετακίνηση σας με το αυτοκίνητο είναι η χρήση ζώνης τόσο για τον οδηγό όσο και για τους συνεπιβάτες και η χρήση ειδικού καθίσματος για τα μικρά παιδιά.

Αν χρησιμοποιείτε δίκυκλο όχημα θα πρέπει να φοράτε πάντα κράνος και κατάλληλα ρούχα, τα οποία προστατεύουν το σώμα σας από πιθανή πτώση.

Εάν το κινητό αποτελεί επέκταση του χεριού σας καλό θα είναι να ξεχάσετε την ύπαρξή του όσο βρίσκεστε στη θέση του οδηγού, καθώς είναι αναρίθμητα τα οδικά ατυχήματα που έχουν συμβεί από την αλόγιστη χρήση του κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ξένοιαστη και ασφαλής οδήγηση

carxanam7

Η άριστη κατάσταση του αυτοκινήτου σας με τη σωστή συντήρηση κάνει την οδήγησή σας ευχάριστη.

Για ασφαλείς διαδρομές εντός δρόμου ελέγχετε συστηματικά τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας και διατηρείτε τη σωστή πίεση αέρα σε αυτά.

Οι καιρικές συνθήκες τέλος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν για μια ασφαλή οδήγηση, καθώς η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στον στεγνό, το βρεγμένο και τον παγωμένο δρόμο είναι πολύ διαφορετική.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί με την υποστήριξη της ΜΙΝΕΤΤΑ, τον γνωστό οδηγό Αγώνων Ιαβέρης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης» να μιλάει για τα αντανακλαστικά των οδηγών.