Ένας αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα μια αφροαμερικανή έγκυο γυναίκα σε ένα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ σε ένα προάστιο του Κολόμπους στο Οχάιο, γιατί εκείνη δεν υπάκουσε στις εντολές να βγει από το αυτοκίνητό της και επιπλέον προσπάθησε να τον χτυπήσει, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Η Ta’Kiya Young, 21 ετών, από το Columbus, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης 24 Αυγούστου στο Blendon.

Ένας υπάλληλος σούπερ μάρκετ είπε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί για ένα άσχετο θέμα ότι πολλά άτομα έφευγαν από το κατάστημα με κλεμμένα αντικείμενα, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπλέντον, Τζον Μπέλφορντ.

Ανάμεσά τους και η Young που φέρεται να είχε πάρει πολλά μπουκάλια αλκοόλ. Ένας αστυνομικός πήγε στην πλευρά του οδηγού του αυτοκινήτου της Γιανγκ και της είπε να σταματήσει και να βγει από το όχημα, είπε ο Μπέλφορντ, ενώ ο άλλος αστυνομικός κινήθηκε μπροστά από το όχημα.

Στη συνέχεια η Γιανγκ έβαλε το αυτοκίνητο σε ταχύτητα και επιτάχυνε προς τα εμπρός, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπλέντον, και ο αξιωματικός που βρισκόταν έμπροσθεν του αυτοκινήτου έριξε έναν πυροβολισμό στο μπροστινό παρμπρίζ. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο της Young «ταξίδεψε» κάποια μέτρα πριν σταματήσει στο πεζοδρόμιο έξω από το κατάστημα.

«Μια ύποπτη για κλοπή έπεσε με το αυτοκίνητό της πάνω σε έναν από τους αστυνομικούς και ο αστυνομικός πυροβόλησε μόνο μία φορά στο παρμπρίζ», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπλέντον, Τζον Μπέλφορντ, αναφορικά με το περιστατικό.

Την Παρασκευή (01/09) το αστυνομικό τμήμα του Μπλέντον έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από κάμερα σώματος. Δείχνει έναν αστυνομικό στο παράθυρο του οδηγού να λέει στη Young ότι έχει κατηγορηθεί για κλοπή και να της απαιτεί επανειλημμένα να βγει από το αυτοκίνητο. Ένας δεύτερος αξιωματικός στέκεται μπροστά από το αυτοκίνητο. Ο πρώτος αξιωματικός επαναλαμβάνει το αίτημά του. Τότε και οι δύο αστυνομικοί της φωνάζουν να βγει. Σε εκείνο το σημείο, ακούγεται η Γιανγκ να τους ρωτάει: «Θα με πυροβολήσετε;» δευτερόλεπτα πριν γυρίσει το τιμόνι προς τα δεξιά και το αυτοκίνητο κινηθεί προς τον αξιωματικό που στέκεται μπροστά της. Ο αξιωματικός πυροβολεί με το όπλο του στο παρμπρίζ και το σεντάν της Γιανγκ παρασύρεται προς τον τοίχο από τούβλα του παντοπωλείου.

Η οικογένειά της έκανε λόγο για «κατάχρηση εξουσίας και υπέρμετρη χρήση βίας» εναντίον της εγκυμονούσας μαύρης μητέρας.

Ο Σον Γουόλτον, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια της Γιανγκ, είπε ότι το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πυροβολισμός της 21χρονης στις 24 Αυγούστου ήταν αδικαιολόγητος και ζήτησε να απολυθεί ο αστυνομικός και να απαγγελθούν αμέσως κατηγορίες.

Ο Γουόλτον επέκρινε επίσης την αστυνομία επειδή δεν έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο για περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον πυροβολισμό.

«Η οικογένεια της Ta’Kiya είναι συντετριμμένη», είπε ο Walton σε συνέντευξή του στο Associated Press. «Το βίντεο δεν έκανε τίποτα άλλο παρά επιβεβαίωσε τους φόβους τους ότι η Ta’Kiya δολοφονήθηκε αδικαιολόγητα … και ήταν απλώς αποκαρδιωτικό για αυτούς να βλέπουν την Ta’Kiya να της αφαιρείται η ζωή κάτω από τέτοιες γελοίες συνθήκες».

Ο θάνατος της Young ακολουθεί μια ανησυχητική σειρά θανατηφόρων πυροβολισμών μαύρων ενηλίκων και παιδιών από την αστυνομία του Οχάιο και πολυάριθμων περιστατικών αστυνομικής βίας κατά των μαύρων σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, γεγονότα που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διαμαρτυρίες και αιτήματα για αστυνομική μεταρρύθμιση.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε την Γιανγκ βρίσκεται σε άδεια μετ’ αποδοχών. Ένας δεύτερος αξιωματικός που βρισκόταν στο σημείο επέστρεψε στην ενεργό δράση. Τα ονόματά τους, οι φυλές και οι βαθμοί τους δεν έχουν γίνει γνωστά.

Στη συνέντευξή του στο AP την Παρασκευή, ο Walton αρνήθηκε ότι η Young είχε κλέψει οτιδήποτε από το παντοπωλείο. Είπε ότι η εταιρεία του βρήκε έναν μάρτυρα που είδε τη Young να αφήνει τα μπουκάλια αλκοόλ πριν φύγει από το κατάστημα.

«Τα μπουκάλια έμειναν στο κατάστημα», είπε. «Οπότε, όταν είναι στο αυτοκίνητό της και το αρνείται, αυτό είναι ακριβές. Δεν διέπραξε καμία κλοπή, και έτσι αυτοί οι αστυνομικοί δεν είχαν καν το δικαίωμα να τη συλλάβουν, πόσο μάλλον να της αφαιρέσουν τη ζωή».

Ο Έντουαρντ Ομπαγιάσι, ένας εθνικός εμπειρογνώμονας στη χρήση βίας και δικηγόρος που ειδικεύεται σε πυροβολισμούς αστυνομικών που σχετίζονται με οχήματα, είπε ότι ενώ ο αστυνομικός που πυροβόλησε την Γιανγκ μπορεί εύλογα να φοβόταν για την ασφάλειά του, όμως αντίκειται στην όλη του εκπαίδευση για την επιβολή του νόμου να βρίσκεται μπροστά από το αυτοκίνητό της.

«Η καλύτερη πρακτική σε αυτά τα θέματα σε εθνικό επίπεδο είναι να μην βάζεις τον εαυτό σου σε θέση κινδύνου», είπε ο Obayashi, ειδικά δεδομένου όταν πρόκειται για ένα μικρό έγκλημα, όπως αυτό για το οποίο κατηγορούνταν η Young. «Τα αποτελέσματα είναι προβλέψιμα. … Με βάση την εκπαίδευσή σας, γιατί να βάλετε τον εαυτό σας μπροστά από ένα όχημα, μπροστά σε ένα άτομο που δεν θέλει να συνεργαστεί;» είπε ο Ομπαγιάσι. «Δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη να τοποθετηθεί όπως έκανε».

Η πολιτική του αστυνομικού τμήματος του Blendon Township αναφέρει ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν από ένα όχημα που πλησιάζει αντί να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Ένας αξιωματικός θα πρέπει να πυροβολεί μόνο όταν «πιστεύει ότι δεν υπάρχουν άλλα εύλογα μέσα διαθέσιμα για να αποτρέψει την επικείμενη απειλή του οχήματος ή εάν άλλη θανατηφόρα δύναμη εκτός του οχήματος στρέφεται στον ίδιο ή σε άλλους».