Τρεις Ουκρανοί πιλότοι, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ένας εκ των πιο διάσημων στις αερομαχίες, έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή όταν δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα.

«Τραγική απώλεια. Στις 25 Αυγούστου, δύο στρατιωτικά αεροσκάφη L-39 συγκρούστηκαν πάνω από την περιοχή Zhytomyr. Τρεις πιλότοι της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας έχασαν τη ζωή τους. Ένας από αυτούς ήταν ο επισμηναγός Andrii Pilshchykov, πιλότος 2ης τάξης και κάτοχος του Τάγματος Θάρρους 3ης τάξης, γνωστός με το διακριτικό “JUICE“. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των εκλιπόντων. Είμαστε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες τους. Θα τους θυμόμαστε τόσο στον ουρανό όσο και στο έδαφος» αναφέρει με ανάρτησή του στο X, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών πιλότων στο χθεσινό νυχτερινό του διάγγελμα προς τους Ουκρανούς πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ουκρανία δεν θα ξεχάσει ποτέ κανέναν που υπερασπίστηκε τους ελεύθερους ουρανούς της χώρας».

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ξεκίνησε ποινική έρευνα για το περιστατικό έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν παραβιάστηκαν οι νόμοι που σχετίζονται με την προετοιμασία των πτήσεων. Ο «Juice», o οποίος φέρεται να απέκτησε το συγκεκριμένο προσωνύμιο από Αμερικανούς πιλότους κατά τη διάρκεια άσκησης, επειδή δεν έπινε αλκοόλ έγινε γνωστός τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής καθώς συμμετείχε σε αερομαχίες πάνω από το Κίεβο.

Ποιος ήταν ο Andrii «Juice» Pilshchykov

Ο επισμηναγός Andrii «Juice» Pilshchykov ήταν μέλος της 40ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πετούσε με  MiG-29 Mikoyan. Αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Πολεμικής Αεροπορίας «Ιβάν Κοζεντούμπ» και για ένα διάστημα, ήταν ο μοναδικός πιλότος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είχε επίσημο διακριτικό κλήσης σε ασκήσεις. Από τον Μάρτιο του 2022 έδωσε πολλές συνεντεύξεις στο CNN, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα πραγματικά του στοιχεία.

Μάλιστα κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του είτε φορώντας το κράνος του είτε καλύπτοντας το πρόσωπό του με μία μπαντάνα. Από τις 7 Μαΐου του 2022 μέχρι και την Παρασκευή είχε 500 ώρες πολεμικής πτήσης. Στις 2 Ιουνίου 2023 μαζί με τον πιλότο  Vladyslav Savieliev, πιλοτάρωντας δύο MiG – 29 πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη αποστολή στα ανατολικά πραγματοποιώντας πλήγματα με πυραύλους HARM.

Την ίδια στιγμή σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media Ουκρανοί στρατιώτες φαίνονται να θρηνούν για τον θάνατο του «Juice». Στα στιγμιότυπα του βίντεο φαίνονται μέλη της ουκρανικής αεροπορίας να έχουν ανάψει φωτιά σε ένα πιάνο προκειμένου να θρηνήσουν τον θάνατο του συναδέλφου τους. Πρόκειται για μία παράδοση που έχουν οι αεροπορικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.