Η Νορβηγία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με νέες πλημμύρες και εκκενώσεις, καθώς ποταμοί υπερχείλισαν. Τώρα, η στάθμη τους υπερβαίνει το υψηλότερο σημείο εδώ και δεκαετίες, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης στις αρχές της εβδομάδας.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια Νορβηγία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς κατοικούσαν στο Χένεφος, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Όσλο.

Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις έπληξαν τη χώρα στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές και να παραλύσουν οι δημόσιες συγκοινωνίες. Χθες, Τετάρτη, ένα φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού κατέρρευσε σε έναν ποταμό ενώ τη Δευτέρα ένα τρένο εκτροχιάστηκε στη γειτονική Σουηδία, όταν τα νερά της πλημμύρας παρέσυραν ένα ανάχωμα.

Πολλοί δρόμοι παρέμειναν κλειστοί και τα δρομολόγια των τρένων ακυρώθηκαν σε μεγάλο μέρος της νότιας Νορβηγίας σήμερα. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι, μολονότι η βροχή σταμάτησε, δεν αποκλείεται να σημειωθούν νέες πλημμύρες, επειδή τα νερά κυλούν προς τις παράκτιες περιοχές, σε χαμηλότερο υψόμετρο. «Οι πλημμύρες πιθανότατα θα αποτελέσουν πρόβλημα για δυο – τρεις ημέρες ακόμη», είπε η Ίνγκβιλντ Βίλα, μετεωρολόγος στο Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (NMI).

Σε αντίθεση με τις περισσότερες κακοκαιρίες που πλήττουν τη Νορβηγία, προερχόμενες από τα δυτικά, αυτή έφτασε από τα ανατολικά, όταν δύο χαμηλά βαρομετρικά συνδυάστηκαν μεταξύ τους και η έντασή τους ενισχύθηκε καθώς πλησίαζαν στη Σκανδιναβία, εξήγησε το NMI, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 18% τον τελευταίο αιώνα και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία 30-40 χρόνια.

Η Γιάνα Σίλμαν, διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Διεθνούς Κλιματικής Έρευνας του Όσλο, είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταρρακτώδεις βροχές αυτής της εβδομάδας, θα γίνονται συχνότερα όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη ζεσταίνει την ατμόσφαιρα και η θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να μετακινήσει περισσότερο νερό και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η ισχυρή σχέση μεταξύ θερμότερου κλίματος και περισσότερων βροχοπτώσεων», δήλωσε η Σίλμαν που συμμετέχει στη σύνταξη εκθέσεων της ομάδας των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα.