Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ενοχλείται ιδιαίτερα από τη γραβάτα, την οποία θεωρεί «χριστιανικό σύμβολο», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο Αφγανιστάν, επειδή δεν συμμορφώνεται με τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

«Κάποιες φορές, όταν πηγαίνω σε νοσοκομεία ή αλλού, ένας μουσουλμάνος Αφγανός γιατρός ή κάποιος μηχανικός φορούν γραβάτα. Τι είναι η γραβάτα; Είναι ο χριστιανικός σταυρός. Η σαρία σας διατάζει να τον σπάτε και να τον αφαιρείτε», είπε χαρακτηριστικά ο Μοχάμαντ Χασίμ Σαχίντ Ουρόρ, επικεφαλής υπηρεσίας η οποία «καθοδηγεί» τους ανθρώπους ώστε να τηρούν τις ισλαμικές αξίες.

Μέχρι στιγμής, οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιβάλει κανέναν κανόνα για την ενδυμασία των ανδρών μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021. Οι γυναίκες, αντιθέτως, υποχρεώνονται να καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν φορούν, σχεδόν όλοι, το «σαλβάρι Καμίζ», ένα φαρδύ παντελόνι με παραδοσιακή πουκαμίσα και γιλέκο, καθώς και τουρμπάνι στο κεφάλι. Τα δυτικά ρούχα σπανίζουν τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο σε ορισμένα επαγγέλματα οι άνδρες εξακολουθούν να φορούν πουκάμισο και γραβάτα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Αφγανιστάν είχαν επίσης προσπαθήσει να επιβάλουν ενδυματολογικούς κανόνες στον πληθυσμό ή τουλάχιστον στους δημοσίους υπαλλήλους. Επί μια δεκαετία, κατά τη σοβιετική κατοχή μετά την εισβολή του 1979, οι δημόσιοι υπάλληλοι προτρέπονταν να φορούν δυτικά κοστούμια αντί για παραδοσιακά ενδύματα.

Ο πρώην πρόεδρος Άσραφ Γάνι, που εγκατέλειψε τη χώρα όταν έφτασαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ το 2021, προτιμούσε το κοστούμι όταν βρισκόταν στο εξωτερικό και τα παραδοσιακά ρούχα εντός της χώρας του.