Στην προσπάθεια περικοπής των κρατικών δαπανών εντάσσεται η μείωση των προϊόντων που διανέμονται κάθε μήνα με δελτίο στους Κουβανούς.

Οι περικοπές στα προϊόντα που διανέμονταν με δελτίο, πακέτο που έγινε γνωστό ως libreta, θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Το σαπούνι, η οδοντόκρεμα και το απορρυπαντικό θα πωλούνται σε καταστήματα σε σταθερές τιμές που θα κυμαίνονται από πέντε ως 25 πέσος (23 σεντς ως 1,13 δολάριο ΗΠΑ), που είναι αρκετά ψηλότερες από τις σημερινές επιδοτούμενες τιμές τους.

Πολλοί Κουβανοί, που έχουν κατά μέσον όρο μηνιαίο μισθό περίπου 20 δολάρια ΗΠΑ, διαμαρτύρονται έντονα για την οικονομική κατάσταση στη χώρα και αρκετοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την μείωση των προϊόντων που διανέμονται με δελτίο.

Από τη λιμπρέτα είχαν ήδη αφαιρεθεί είδη όπως οι πατάτες, το αλάτι, τα πούρα και τα τσιγάρα.

Ο νέος πρόεδρος Ραούλ Κάστρο προχωρά σε μείωση των κρατικών δαπανών και δηλώνει ότι θέλει να «απεξαρτήσει» τους Κουβανούς από τις επιδοτήσεις.

Σημείωσε ότι η παιδεία και η υγεία θα συνεχίσουν να παρέχονται δωρεάν, αλλά οι περισσότερες άλλες επιδοτήσεις θα αρχίσουν να περικόπτονται.