Το Καζακστάν, που μέχρι τώρα είχε ταχθεί υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποφάσισε να επιδείξει ουδετερότητα στη σύγκρουση αυτή. Έτσι, η συναυλία ενός διάσημου Ρώσου τραγουδιστή, που υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ματαιώθηκε σ’ αυτή τη χώρα της κεντρικής Ασίας, έπειτα από κύμα αγανάκτησης.

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Καζάκοι αντιτάχθηκαν στη συναυλία του Ρώσου τραγουδιστή Γκριγκόρι Λεπς, ο οποίος υποστηρίζει τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας. Η εταιρεία που οργάνωνε τη συναυλία αποφάσισε μονομερώς να τη ματαιώσει», ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η περιφερειακή διοίκηση του Αλμάτι μέσω της σελίδας της στο Instagram.

Στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίες πρόσκεινται στη Μόσχα, όμως επιχειρούν να παραμείνουν ουδέτερες στον πόλεμο στην Ουκρανία, ματαιώνονται τακτικά συναυλίες Ρώσων καλλιτεχνών που υποστηρίζουν τη σύγκρουση ή αντιτίθενται σ’ αυτή.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Γκριγκόρι Λεπς τον Ιούλιο στην Πόλη Κονάγεφ (περιφέρεια του Αλμάτι), ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως έσπασε το συμβόλαιο με το διοργανωτή, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Δεν κατέστη δυνατό να γίνει αμέσως γνωστό ποιος ήταν ο διοργανωτής.

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Ουριούπιν, ο ατζέντης του καλλιτέχνη, ελαχιστοποίησε τη σημασία αυτής της ακύρωσης. «Δεν είναι κάτι σοβαρό, μπορούμε να παραλείψουμε το Καζακστάν. Υποστηρίξαμε τη χώρα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Ουριούπιν στη ρωσική ηλεκτρονική εφημερίδα Gazeta.ru.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μερικές ημέρες αφού ο Γκριγκόρι Λεπς, υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον στρατό της Μόσχας.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για τον στρατό μας, θα το κάνουμε από τα βάθη της καρδιάς μας, είτε να τραγουδήσουμε είτε να υποστηρίξουμε οικονομικά τους στρατιώτες μας», είχε δηλώσει στα μέσα Ιουνίου στο περιθώριο ενός φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις που είχαν μεταδοθεί από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τραγουδιστής είχε υποστηρίξει τότε την πρόταση ενός άλλου καλλιτέχνη να προσφέρεται ένα εκατομμύριο ρούβλια (περίπου 10.800 ευρώ) για την καταστροφή κάθε άρματος μάχης Leopard και Leopard 2 που έδωσε η Γερμανία στην Ουκρανία.