Στην παράκτια πόλη Άκο, στο νομό Χιόγκο της Ιαπωνίας, εγκαταστάθηκαν αυτόματοι πωλητές που θα ξεκλειδώνουν σε περίπτωση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών, διανέμοντας δωρεάν τρόφιμα και προμήθειες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ιαπωνία εγκατέστησε στην πόλη δύο μηχανήματα τέτοιων αυτόματων πωλητών, στα τέλη Μαρτίου, με σκοπό να δοκιμάσει τη λειτουργία τους. Τα μηχανήματα, κανονικά, πωλούν σνακ και ποτά επί πληρωμή, αλλά μπορούν να διανέμουν τα είδη δωρεάν, όταν ένας μεγάλος σεισμός ή τυφώνας πλήξει την πόλη.

Εκτός από το ότι περιέχουν περίπου 300 μπουκάλια σόδα και 150 τρόφιμα έκτακτης ανάγκης, τα μηχανήματα περιέχουν, επίσης, είδη έκτακτης ανάγκης, όπως είδη προσωπικής υγιεινής και μάσκες, όπως αναφέρεται στο insider.com.

Σε περίπτωση που εκδοθεί εντολή εκκένωσης, λόγω προειδοποίησης επιπέδου 5 ή υψηλότερου στη σεισμική κλίμακα Shindo της Ιαπωνίας, ή για συνθήκες, όπως η έντονη βροχόπτωση, τα μηχανήματα θα ξεκλειδώσουν.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες στον κόσμο. Πιο πρόσφατα, στις 26 Μαΐου σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανατολικά του Τόκιο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αυτόματοι πωλητές είναι διαδεδομένοι στην Ιαπωνία και εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε δρόμο που πωλούν ένα ευρύ φάσμα ειδών – ορισμένα τόσο ασυνήθιστα όσο το κρέας αρκούδας ή φάλαινας.