Το chroming είναι η πιο πρόσφατη τάση στα ναρκωτικά και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά μεταξύ των εφήβων. Μάλιστα, ένα έφηβο κορίτσι στην Αυστραλία πέθανε πρόσφατα αφού εισέπνευσε τοξικές χημικές ουσίες από ένα κουτί σε μια τάση που ονομάζεται «chroming».

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι η νέα τάση και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει.

Τι είναι το chroming

Το chroming είναι η εισπνοή τοξικών ουσιών για να «φτιάχνονται» οι νέοι, σύμφωνα με το Royal Children’s Hospital της Μελβούρνης. Οι τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να περιλαμβάνουν μπουκάλια με αεροζόλ, μπογιές, διαλύτες, ασετόν, λακ, αποσμητικά, υγρό αναπτήρα, κόλλα, προϊόντα καθαρισμού, οξείδιο του αζώτου ή βενζίνη.

Η απομάκρυνση του υποξειδίου του αζώτου – που αναφέρεται επίσης και ως «αέριο γέλιου» και «χίπι κρακ» – είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να «φτάσει κάποιος ψηλά» χωρίς τη χρήση σκληρών ναρκωτικών, αν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, μεταδίδει η New York Post.

Το υποξείδιο του αζώτου πωλείται νόμιμα σε δοχεία μιας χρήσης, διανέμεται σε μπαλόνια και εισπνέεται. Ωστόσο, είναι παράνομη η εισπνοή οξειδίου του αζώτου για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτές οι εισπνοές έχουν ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη «υψηλή», επιβράδυνση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ενώ το «chroming» είναι ο γενικός όρος για την εισπνοή αυτών των ουσιών, υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την εισπνοή. Συγκεκριμένα:

  • Huffing – βάζοντας την ουσία σε ένα πανί και κρατώντας την πάνω από τη μύτη και το στόμα για να εισπνεύσετε
  • Μέσω συσκευασίας – τοποθέτηση της ουσίας σε πλαστική σακούλα και εισπνοή των ατμών από το άνοιγμα
  • Μυρίζοντας – εισπνέοντας απευθείας από το δοχείο
  • Ψεκασμός – ψεκασμός της ουσίας απευθείας στη μύτη ή στο στόμα.

Γιατί λέγεται chroming

Αν και το χρώμιο έχει τώρα έναν ευρύτερο ορισμό, το όνομα προήλθε από την πράξη του μυρίσματος της βαφής με βάση το χρώμιο ως μέσο για να «φτιαχτεί» κάποιος, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Λιανικής.

Ποιες είναι οι παρενέργειες

Οι παρενέργειες του χρωμίου περιλαμβάνουν μπερδεμένη ομιλία, ζάλη, παραισθήσεις, ευφορία, ναυτία, εμετό και αποπροσανατολισμό. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως βραχύβιες, εμφανίζονται λιγότερο από έξι ώρες μετά την έκθεση και είναι παρόμοιες με τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης από το αλκοόλ.

Το χρώμιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, επιληπτικές κρίσεις, ασφυξία, κώμα, πνιγμό ή θανατηφόρο τραυματισμό και μπορεί να βλάψει μόνιμα τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά.

Ένα άρθρο από το Journal of Drug and Alcohol Research αποκάλυψε ότι η μακροχρόνια κατάχρηση εισπνεόμενων μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση, όπως αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, χαμηλότερο IQ και μειωμένη κρίση.

Η κατάχρηση εισπνεόμενων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» μπορεί να συμβεί μετά από μία μόνο φορά. Μία έρευνα στις ΗΠΑ που χρησιμοποιεί δεδομένα από το 2002 έως το 2006 διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο 593.000 έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών χρησιμοποίησαν εισπνοές για πρώτη φορά το έτος πριν από τη συμμετοχή τους στην έρευνα. Από εκείνους που πέθαναν από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου από οσφρητική μυρωδιά, το 22% ήταν χρήστες για πρώτη φορά.

Ποιος συμμετέχει στην νέα φονική τάση

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Εθισμού, το χρώμιο είναι δημοφιλές στο Gen Z και είναι επίσης διαδεδομένο σε πληθυσμούς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα ναρκωτικά. Κάποιες διασημότητες έχουν λάβει μέρος και στην φονική τάση.

Ο πρωταγωνιστής του «Jackass» Stephen Gilchrist Glover —γνωστός ως Steve- είχε πει στους New York Times το 2021 ότι είχε κολλήσει με τις εισπνοές και ανησυχούσε για την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι σίγουρα περισσότερο επίκαιρο τώρα», είπε, αποκαλύπτοντας ότι είχε δει μουσικούς και φίλους να πειραματίζονται με το υποξείδιο του αζώτου στο Instagram.

Το TMZ ανέφερε πρόσφατα ότι ο ηθοποιός 36χρονος Drake Bell, εθεάθη στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στο Λος Άντζελες, προφανώς να εισπνέει από ένα φουσκωμένο μπαλόνι.

Θανατηφόρα παραδείγματα

Η Αυστραλιανή έφηβη Esra Haynes, 13 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή και υπέστη ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη μετά από δοκιμή με μια φίλη της. Πέρασε περισσότερο από μια εβδομάδα στο νοσοκομείο πριν τελικά πεθάνει. Η Post είχε αναφέρει προηγουμένως για έναν 32χρονο Αμερικανό που έμεινε μερικώς παράλυτος αφού εισέπνεε οξείδιο του αζώτου κάθε μέρα για δύο μήνες.