Νέο ναυτικό θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Ιράν καθώς το πετρελαιοφόρο «Niovi», ελληνικών συμφερόντων, κατασχέθηκε στο στενό του Ορμούζ, από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του 5ου Στόλου του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, στις 3 Μαΐου, περίπου στις 6:20 π.μ. τοπική ώρα, το πετρελαιοφόρο Niovi με σημαία Παναμά κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGCN) ενώ διέσχιζε το στενό του Ορμούζ.

Το πετρελαιοφόρο είχε αναχωρήσει από το Ντουμπάι και διέσχιζε τον Αραβικό Κόλπο προς το λιμάνι της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όταν δώδεκα σκάφη ταχείας επίθεσης του IRGCN κύκλωσαν το σκάφος στη μέση του στενού. Στη συνέχεια, το IRGCN ανάγκασε το πετρελαιοφόρο να αντιστρέψει την πορεία του και να κατευθυνθεί προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν στα ανοικτά των ακτών του Μπαντάρ Αμπάς.

Ένα παρίμοιο περιστατικό συνέβη πριν από έξι ημέρες όταν το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατέλαβε το πετρελαιοφόρο Advantage Sweet με σημαία των Νήσων Μάρσαλ ενώ διέσχιζε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

Αυτές οι ενέργειες του Ιράν είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Συνολικά, τα τελευταία δύο χρόνια, το Ιράν παρενόχλησε, επιτέθηκε ή παρενέβη στα δικαιώματα πλοήγησης 15 εμπορικών πλοίων διεθνούς σημαίας.