Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας τεράστια λάμψη που φώτισε για λίγα δευτερόλεπτα τον νυχτερινό ουρανό του Κιέβου το βράδυ της Τετάρτης (19/4), προκαλώντας ποικίλα σχόλια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Σερχίι Πόπκο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ανάρτησή του στο Telegram, αποδίδοντας τη λάμψη σε συντρίμμια δορυφόρου της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) που κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα.

«Γύρω στις 22:00, παρατηρήθηκε η λάμψη αντικειμένου στον ουρανό του Κιέβου», έγραψε ο Πόπκο σε ανάρτησή του στο Telegram. «Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα της πτώσης δορυφόρου της NASA στη Γη», συμπλήρωσε. Επίσης έγινε γνωστό πως δεν λειτούργησε το σύστημα αεράμυνας πάνω από το Κίεβο για να αποφευχθούν τυχών μεγαλύτερες ζημιές.

Πριν από τη διευκρίνιση, οι υποψίες ήταν πάρα πολλές. Από νέα ρωσική επίθεση που αναχαίτισαν οι ουκρανικές δυνάμεις, από την πτώση κάποιου μετεωρίτη, ενώ η σπέκουλα έφτασε ως και το σημείο να δημιουργηθούν ερωτηματικά για το αν οι Ρώσοι κατέρριψαν κάποιον δορυφόρο Starlink, που ανήκει στην εταιρία του Έλον Μασκ και από τις πρώτες ημέρες του πολέμου εξασφαλίζει σύνδεση στο ίντερνετ στον ουκρανικό στρατό.