Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Σουδάν έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί. Περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, οι περισσότεροι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, και κάποιοι – ανάμεσά τους και παιδιά – έχουν εγκλωβιστεί στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, με τις προμήθειες να λιγοστεύουν. Σε εξέλιξη και οι διαβουλεύσεις για τον απεγκλωβισμό και απομάκρυνσή τους από την εμπόλεμη ζώνη. Η αγωνία και για τους περίπου 150 Έλληνες ομογενείς που ζουν στο Σουδάν, είναι μεγάλη.

«Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε ο κ. Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ.

Όπως είπε στη συνέχεια «Πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια».

Όσο για τις προμήθειες είπε ότι φαντάζεται ότι ακόμα επαρκούν, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ότι νερό και ηλεκτρικό δεν υπάρχει. Ο κ. Γαλάνης είπε ότι 74 Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από το Σουδάν ενώ σταθερή, χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση των δυο τραυματιών. «Παίρνουν αντιβιοτικά και παυσίπονα μέχρι να χειρουργηθούν». Στη Μητρόπολη παραμένουν 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.