Η δολοφονία του Ρώσου μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι την ώρα που παραλάμβανε ένα αγαλματίδιο κατά την ομιλία του που εκφώνησε σε ένα καφέ, σόκαρε τους παρευρισκόμενους αλλά και όλους όσους παρακολούθησαν τα βίντεο. Οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει ήδη την πρώτη ύποπτη για τη δολοφονία του Τατάρσκι, την Darya Trepova.

Το όνομα της 26χρονης Trepova είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις αρχές, καθώς τα πολιτικά της πιστεύω είναι αντίθετα με τις πρακτικές του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη ζωή της Darya Trepova, ένας γνωστός της δήλωσε στο BBC ότι πήγε σχολείο στην πόλη Πούσκιν έξω από την Αγία Πετρούπολη, προσθέτοντας ότι «τότε, δε φαινόταν πως ασχολούνταν με την πολιτική». Άλλες πηγές λένε ότι αργότερα γράφτηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, αν και δεν είναι σαφές σε ποια σχολή, και ίσως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της.

Σύμφωνα με έναν άλλο φίλο της, η ίδια εργαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα κατάστημα vintage ρούχων στην πόλη, αλλά εγκατέλειψε τη δουλειά της πριν από ένα μήνα για να μετακομίσει στη Μόσχα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Darya είναι παντρεμένη με τον Dmitry Rylov. Φίλοι της Trepova έχουν δηλώσει σε συνέντευξη πως τους ήταν ένα αστείο και ότι στην πραγματικότητα είναι απλώς φίλοι.

Ορισμένες αναφορές λένε ότι οι δύο τους συνελήφθησαν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Η κ. Trepova κρατήθηκε για 10 ημέρες, προφανώς επειδή αγνόησε τα αιτήματα της αστυνομίας να διαλυθεί το πλήθος.

Ο ρόλος του άντρα της, κ. Rylov

Ο κ. Rylov λέγεται ότι είναι μέλος μιας μικρής περιθωριακής ομάδας της αντιπολίτευσης που ονομάζεται Ελευθεριακό Κόμμα, το οποίο συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Το κόμμα δήλωσε ότι ο κ. Rylov είχε μεταναστεύσει. Άλλες αναφορές λένε ότι και ο κ. Rylov καταζητείται για πιθανή συσχέτισή του με τη δολοφονία.

Ο κ. Rylov δήλωσε πως η Trepova δε θα μπορούσε να έχει διαπράξει φόνο με τη θέλησή της. «Πιστεύω ότι η σύζυγός μου εξαπατήθηκε», δήλωσε. «Ναι, είναι αλήθεια ότι κανένας από εμάς δεν υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πιστεύουμε ότι τέτοιες πράξεις είναι ανεπίτρεπτες. Είμαι 100% σίγουρος ότι δε θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο αν το γνώριζε».

Οι αναφορές λένε ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η κ. Τρέποβα να μη γνώριζε τι περιείχε το αγαλματίδιο. Επίσης, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η νεαρή γυναίκα βρισκόταν σε αλληλογραφία με τον Tatarsky – το θύμα της έκρηξης στο καφέ – και είχε παρακολουθήσει προηγούμενες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε.

Η επίθεση στον Ρώσο Βλάντεν Τατάρσκι

Την περασμένη Κυριακή, σε ένα καφέ στην Αγία Πετρούπολή, ο Ρώσος μπλόγκερ Βλάντεν Τατάρσκι έπεσε νεκρός μετά από την παραλαβή ενός αγαλματιδίου προς τιμήν του, το οποίο, όμως, ήταν γεμάτο εκρηκτικά. Ο Ρώσος μπλόγκερ ήταν θερμός υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Από την έκρηξη του αγαλματιδίου, ο Βλάντεν Τατάρσκι σκοτώθηκε, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.