Ο βασιλιάς Κάρολος πρόκειται να επισκεφθεί τη Γαλλία εν μέσω σφοδρών ταραχών, με αφορμή τον νόμο που πέρασε με προεδρικό διάταγμα ο Εμανουέλ Μαρκόν, ώστε τα 64 έτη να είναι το όριο συνταξιοδότησης.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίσκεψη θεωρείται μια περιττή επίδειξη κληρονομικού προνομίου. Το πρόγραμμα θέλει τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα να επισκέπτονται το Μουσείο Ορσέ, να καταθέτουν στεφάνια στην Αψίδα του Θριάμβου και να απολαμβάνουν δείπνο στο παλάτι των Βερσαλλιών. Πάντως, το πρόγραμμα του βασιλικού ζεύγους δεν είναι ακόμα σαφές και θα μπορούσε να καταρτιστεί τελευταία στιγμή, είπε πηγή προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν στο AFP.

«Σχεδιάζουν να πάνε στις Βερσαλλίες. Δεν φαίνεται καλό. Αυτό φαίνεται πολύ 1789», δήλωσε ο συγγραφέας Στίβεν Κλαρκ. Οι πολυτελείς Βερσαλλίες θεωρούνται από πολλούς ισχυρό σύμβολο κοινωνικών ανισοτήτων και υπερβολής.

«Απίστευτο! Θα έχουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, έναν Ρεπουμπλικανό μονάρχη, να υποδέχεται τον βασιλιά Κάρολο στις Βερσαλλίες, ενώ ο κόσμος διαδηλώνει» δήλωσε στο BFMTV η Σαντρίν Ρουσό, βουλευτής των Πράσινων, υποστηρίζοντας ότι ο βασιλιάς Κάρολος πρέπει να ακυρώσει την επίσκεψη.

Για να περιοριστεί το ενδεχόμενο διαταραχών στο βασιλικό δείπνο, τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά γύρω από τις Βερσαλλίες.