Κάλεσμα τον ΟΗΕ να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο σε βαθμό που υπάρχει κίνδυνος να γίνουν ανεξέλεγκτες.

Οι ασκήσεις και η ρητορική από τους συμμάχους «ανεβάζουν ανεύθυνα το επίπεδο της αντιπαράθεσης», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Σον Γκιονγκ σε δήλωση που μεταδίδει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν αυτόν τον μήνα 10ήμερες στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αμφίβιες αποβάσεις, δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Ουάσινγκτον και Σεούλ υπογραμμίζουν ότι η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τα βορειοκορεατικά προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν απαγορευτεί με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χθες Σάββατο (4/3), η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάρρευση του διεθνούς συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών και υποστήριξε πως τα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ συνιστούν μια δίκαιη απάντηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

«Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προτρέψουν σθεναρά τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν αμέσως τις προκλητικές δηλώσεις και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συμπληρώνοντας πως είναι λυπηρό ότι τα Ηνωμένα Έθνη τηρούν σιγήν ιχθύος σχετικά με τις ασκήσεις αυτές, οι οποίες κατά την Πιονγκγιάνγκ έχουν «ξεκάθαρα επιθετικό χαρακτήρα».

Τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά άδικη και μεροληπτική» τη στάση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τις αντιδράσεις του στις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.