Ένα αναμνηστικό χαρτονόμισμα για την επέτειο του ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρουσίασε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας. Το χαρτονόμισμα απεικονίζει από τη μία πλευρά του τρεις στρατιώτες να υψώνουν την εθνική σημαία, ενώ η άλλη όψη του χαρτονομίσματος των 20 χρίβνια (0,51 ευρώ) δείχνει δύο χέρια δεμένα με ταινία. Είναι μια προφανής νύξη στα φερόμενα εγκλήματα πολέμου που το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι έχουν διαπράξει στην Ουκρανία. Η Μόσχα, ωστόσο, δεν παύει να αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Ο Άντρι Πίσνι, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην κεντρική τράπεζα στο Κίεβο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «για τον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε ένα αναμνηστικό χαρτονόμισμα που θα απεικονίζει σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί ένα χρόνο συναισθημάτων, σχεδίων, περιεχομένου και εμβληματικών πραγμάτων». Ο ίδιος ανέφερε πως το νέο χαρτονόμισμα, το οποίο έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα κυκλοφορήσει σε 300.000 αντίτυπα.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και με πληροφορίες από το Reuters, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες για να σχεδιαστεί και να παραχθεί το χαρτονόμισμα, και πως η τράπεζα σχεδιάζει μια σειρά αναμνηστικών χαρτονομισμάτων που θα δίνουν μια οπτική καταγραφή του πολέμου. Παράλληλα ανέφεραν ότι σχεδιάζουν ήδη νέα χαρτονομίσματα για τη νίκη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, οι Ουκρανοί συνειδητοποίησαν τη δύναμή τους, τη σημασία τους, την ικανότητά τους όχι μόνο να αντέχουν αλλά και να κερδίζουν, να κερδίζουν χωρίς να συγχωρούν ούτε ένα στρατιωτικό έγκλημα, ούτε ένα ερειπωμένο σπίτι», τόνισε ο Πίσνι. «Αυτή η νίκη θα έχει πολύ υψηλό τίμημα, αλλά θα συμβεί και θα είναι δική μας», συμπλήρωσε.

“ПАМ’ЯТАЄМО! НЕ ПРОБАЧИМО!”. Цю фразу, як мантру, ми повторюємо щодня. Коли над головою летять ворожі ракети, ми…

Posted by Національний банк України on Thursday, February 23, 2023

Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου το 2022, η κεντρική τράπεζα έχει εργαστεί σκληρά για να κρατήσει την οικονομία όρθια και να διατηρήσει τη σταθερότητα. Το περασμένο καλοκαίρι, καθόρισε την ισοτιμία της χρίβνια στις 36,57 έναντι του δολαρίου, και παρενέβη τακτικά στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα.

Χάρη στην ξένη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικούς εταίρους, τα αποθέματα ουκρανικού σκληρού συναλλάγματος έχουν αυξηθεί σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από ότι στην αρχή του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.