«Πολύ επιτυχημένη δυσφήμιση» χαρακτήρισε ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία εκφράζοντας την ανησυχία πως εάν εκδοθεί από τη Βρετανία δεν θα έχει μία «δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση».

Είπε ακόμη ότι οι δύο γυναίκες που διατύπωσαν τις εις βάρος του κατηγορίες στη Σουηδία ήταν και οι ίδιες «ενδεχομένως θύματα» στο πλαίσιο σπίλωσης εκείνου και της WikiLeaks.

Ο 39χρονος Ασάνζ μίλησε σε δημοσιογράφο του BBC από την κατοικία στο Ίστ Άνγκλια, της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου ουσιαστικά βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσής του. Οπως είπε νιώθει αποδυναμωμένος εξαιτίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας που πρέπει να φέρει πάνω του, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους.

Ο Ασάνζ καλείται να εμφανίζεται καθημερινά στην αστυνομία.

«Δεν χρειάζεται να επιστρέψω στη Σουηδία. Ο νόμος προβλέπει ότι έχω συγκεκριμένα δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματα σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να μιλάω άσκοπα σε εισαγγελείς ανά τον κόσμο που απλώς θέλουν να κάνουν κουβεντούλα και δεν το κάνουν με κάποιον άλλον επίσημο τρόπο», είπε..

Οι σουηδικές αρχές έχουν ζητήσει, στο πλαίσιο του αιτήματος έκδοσής του, τόσο ο Ασάνζ όσο και ο Σουηδός δικηγόρος του να μην κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση, είπε ο ιδρυτής της WikiLeaks. «Αυτό που απαιτείται είναι να οδηγηθώ δια της βίας στη Σουηδία και όταν βρεθώ εκεί να κρατηθώ στην απομόνωση: αυτές δεν είναι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει μία δίκαιη δίκη», πρόσθεσε.