Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε δεσμεύτηκε σήμερα πως θα συντρίψει τη «ναρκοτρομοκρατία» σε δηλώσεις της στην κηδεία επτά αστυνομικών που σκοτώθηκαν το Σάββατο σε ενέδρα, σε μια περιοχή όπου δρουν διακινητές ναρκωτικών σε συνεργασία με εναπομείναντες αντάρτες της μαοϊστικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.

Οι αστυνομικοί εκτελούσαν περιπολία σε μια δυσπρόσιτη δασική έκταση που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο VRAEM ή «κοιλάδα της κοκαΐνης» – επειδή εκεί εκτιμάται ότι παράγονται τα 3/4 του συγκεκριμένου ναρκωτικού στη χώρα.

Ήταν η πιο πολύνεκρη επίθεση κατά αστυνομικών εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με το περουβιανό υπουργείο Εσωτερικών.

«Η κυβέρνησή μου έχει δώσει εντολή για μετωπική σύγκρουση με αυτήν τη συμμαχία τρομοκρατών και διακινητών ναρκωτικών στο VRAEM και σε όλη την επικράτεια», είπε η Μπολουάρτε, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή της στην αστυνομία και στις ένοπλες δυνάμεις του Περού. «Δεν θα ανεχθούμε περισσότερους θανάτους, περισσότερη βία», συμπλήρωσε.

Στη συγκεκριμένη περιοχή οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση κατά των εναπομεινάντων ανταρτών της μαοϊστικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι που, σύμφωνα με τις αρχές, δρουν ως «σωματοφύλακες» διακινητών ναρκωτικών.

Το Φωτεινό Μονοπάτι διεξήγαγε για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο στο Περού, όπου ο απολογισμός των συγκρούσεων με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας άφησε πίσω τουλάχιστον 69.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Η φονική ενέδρα του Σαββάτου σημειώθηκε ενώ η πρόεδρος Μπολουάρτε βρίσκεται αντιμέτωπη με επεισοδιακές διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους σε διάστημα δύο μηνών. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της Μπολουάρτε, τη διάλυση του Κογκρέσου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την αλλαγή του Συντάγματος και την απελευθέρωση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο.