Οι αρχές της Χιλής αύξησαν το Σάββατο το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Λασκάρ, με αυξημένους περιορισμούς στην πρόσβαση, λόγω της κλιμάκωσης της σεισμικής του δραστηριότητας και μιας έκρηξης που αναμένεται σύντομα.

Το ηφαίστειο, που υψώνεται στα 5.592 μέτρα και θεωρείται το πιο ενεργό στο βόρειο μέρος της χώρας, βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία.

Η τελευταία έκρηξή του σημειώθηκε το 1993.

Καταγράφηκε «αύξηση» της σεισμικής του δραστηριότητας, αναφέρει δελτίο Τύπου της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (Sernageomin) που διευκρινίζει ότι το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό πέρασε από το κίτρινο στο πορτοκαλί.

«Αναμένονται» εκρήξεις που θα ξεπερνούν σε ύψος τα 5 χιλιόμετρα ενώ προβλέπεται ότι η λάβα και η τέφρα θα διασκορπιστούν γύρω από το ηφαίστειο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ενίσχυση του συναγερμού στο πορτοκαλί επίπεδο σημαίνει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυξημένη παρακολούθηση της συμπεριφοράς του ηφαιστείου και μέτρα προστασίας για τις γύρω πόλεις όπως το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα, που είναι δημοφιλές στους τουρίστες και βρίσκεται περίπου 70 χλμ. από το Λασκάρ.

«Δεδομένου του επιπέδου κινδύνου, η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον κρατήρα θα επεκταθεί από τα 5 σε 10 χιλιόμετρα, με περιορισμένη πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή» δήλωσε η Sernageomin.