Τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό από την άνοιξη θα εξετάσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αίροντας, μεταξύ άλλων, τη μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Μιλώντας στον Τύπο, έπειτα από συνεδρίαση των συναρμόδιων υπουργών, ο Κισίντα εξήγησε πως τους ζήτησε να εξετάσουν υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να υποβαθμιστεί η COVID-19 στην ίδια κατηγορία με την εποχική γρίπη. «Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τον φυσιολογικό τρόπο ζωής στην Ιαπωνία, θα θέλαμε να αλλάξουμε διάφορα μέτρα βήμα-βήμα», είπε σε δημοσιογράφους.

Τι θα ισχύει

Η υποβάθμιση της νόσου στην κατηγορία 5 (από την κατηγορία 2 σήμερα) θα σημάνει πως δεν θα απαιτείται απομόνωση για όσους μολύνονται και για τις στενές επαφές. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης -άφησε να εννοηθεί ο κ. Κισίντα- να συστήσει μόνο οι άνθρωποι με συμπτώματα να φορούν μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Ως αυτό το στάδιο, η σύσταση αφορά όλους τους πολίτες.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού τον Μάιο. Είχε ανακοινώσει τότε πως οι πολίτες δεν χρειαζόταν πλέον να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αν τηρούσαν την απαραίτητη απόσταση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Μολαταύτα, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της Ιαπωνίας συνεχίζει να φοράει μάσκα σε δημόσιους χώρους, είτε είναι κλειστοί είτε ανοικτοί.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ιαπωνία έχει φθάσει τους 64.220 νεκρούς σε σύνολο 31,81 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (451/96.392 αντίστοιχα σε 24 ώρες), σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους διαθέσιμους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στο Τόκιο.