H ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας οδήγησε στην αποφυλάκιση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ, η οποία αφέθηκε χθες ελεύθερη με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη συγκινητική στιγμή που ενημέρωσε τη σύζυγο της μπασκετμπολίστριας, η οποία βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, ότι η αγαπημένη της «προσγειώθηκε».

«Είναι ασφαλής. Βρίσκεται σε αεροπλάνο. Είναι καθ’ οδόν για το σπίτι της», έγραψε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε tweet.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν από τη Ρωσία, αλλά η χθεσινή ανταλλαγή κρατουμένων Ουάσινγκτον – Μόσχας αφήνει λίγες επιλογές για την περίπτωση του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη.

«Δυστυχώς και για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Πολ διαφορετικά από την περίπτωση της Μπρίτνεϊ. Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Πολ, δεν τα παρατάμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», είπε ο Μπάιντεν.

Αλλά για τον ίδιο τον Πολ Γουίλαν η εξέλιξη αυτή του προκάλεσε απογοήτευση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν έγιναν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή μου, ειδικά καθώς κοντεύουν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψή μου. Με συνέλαβαν για ένα έγκλημα που δεν συνέβη ποτέ», δήλωσε ο Γουίλαν στο CNN σήμερα, έπειτα από την είδηση της αποφυλάκισης της Γκράινερ.

Ο Γουίλαν, Αμερικανός πρώην πεζοναύτης, εκτίει ποινή 16ετούς κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια αφού κρίθηκε ένοχος σε κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ο αδερφός του Πολ, Ντέιβιντ Γουίλαν, χαιρέτισε την απελευθέρωση της Γκράινερ, αλλά είπε ότι αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον αδερφό του. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε εκ των προτέρων την οικογένεια Γουίλαν ότι δεν θα αφεθεί ελεύθερος μαζί με την Γκράινερ, είπε ο Ντέιβιντ Γουίλαν.

«Αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση σήμαινε ότι η οικογένειά μας ήταν σε θέση να προετοιμαστεί ψυχικά για αυτό που είναι τώρα μια δημόσια απογοήτευση για εμάς. Και μια καταστροφή για τον Πολ», είπε ο αδελφός του πεζοναύτη σε ανακοίνωσή του.

Η συναλλαγή μπορεί να αφήσει στις ΗΠΑ ελάχιστα περιθώρια και λίγους μοχλούς πίεσης για να διαπραγματευτούν την αποφυλάκιση του Γουίλαν.

«Έτσι μια σταρ του μπάσκετ απελευθερώνεται, μπορούμε να το γιορτάσουμε, αλλά τι γίνεται με τον Πολ Γουίλαν; Ένας Αμερικανός κρατείται άδικα για χρόνια. Μπορεί να μην είναι μια προβεβλημένη προσωπικότητα, αλλά είναι αθώος», έγραψε στο twitter ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Μόσχα δεν τους άφησε άλλη επιλογή.

Μετά την αποφυλάκιση της Γκράινερ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με την Μόσχα για την απελευθέρωση του Γουίλαν

«Στο τέλος, έγινε σαφές ότι η επιλογή ήταν: Ή θα φέρναμε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ πίσω στην πατρίδα τώρα, ή δεν θα φέρναμε πίσω κανέναν Αμερικανό τώρα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με την οικογένεια του Γουίλαν.

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει για την απελευθέρωση του Πολ. Το εγγυώμαι», είπε.

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί προσωπικά εδώ και μήνες τις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό τόσο της Γκράινερ όσο και του Γουίλαν, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.