Εδώ και μήνες επικρατεί ένταση στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, όπου ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Έκτοτε, έχει εξαπολύσει πάνω από 2.000 εφόδους στη Δυτική Όχθη. Επίθεση με μαχαίρι ή τροχαίο ατύχημα που πήρε άσχημη τροπή; Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο AFP αμφισβητούν την εκδοχή της αστυνομίας του Ισραήλ η οποία σκότωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έναν Παλαιστίνιο ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, ήταν οπλισμένος με μαχαίρι.

Την προηγούμενη Παρασκευή, κοντά στον κυκλικό κόμβο της Χουγάρα, σταυροδρόμι μεταξύ των εβραϊκών οικισμών και της παλαιστινιακής πόλης Ναμπλούς, σκοτώθηκε με σφαίρες ο Άμαρ Μουφλέχ έπειτα από διαπληκτισμό με συνοριοφύλακες. Η σκηνή βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

«Είμαι σοκαρισμένος από τον φόνο ενός Παλαιστίνιου, του Άμαρ Μουφλέχ, στη διάρκεια διαπληκτισμού με Ισραηλινό στρατιώτη κοντά στον κυκλικό κόμβο της Χουγάρα», σχολίασε ο Τορ Βένεσλαντ, αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι στηρίζει «πλήρως» τη διοίκηση των συνοριοφυλάκων, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες» ο ακροδεξιός ηγέτης Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ, ο οποίος στην επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ ενδέχεται να διοριστεί υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και να είναι αρμόδιος για το σώμα αυτό της αστυνομίας που δραστηριοποιείται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τι όμως συνέβη στη Χουγάρα; Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο Μουφλέχ σκοτώθηκε αφού προσπάθησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε ζευγάρι Ισραηλινών που επέβαιναν σε όχημα και στη συνέχεια στους συνοριοφύλακες.

Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες αμφισβητούν αυτή την εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο 22χρονος Παλαιστίνιος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, και κάνουν λόγο για ένα διαπληκτισμό λόγω ενός τροχαίου συμβάντος. Ο Αμπντουλά αλ Σατάρια, ένας 30χρονος Παλαιστίνιος, εμφανίζεται στο βίντεο να προσπαθεί να χωρίσει τον Μουφλέχ από τον αστυνομικό και στη συνέχεια να κρατά το κεφάλι του σοκαρισμένος έπειτα από τους θανατηφόρους πυροβολισμούς του αστυνομικού.

Τροχαίο;

Ο αλ Σατάρια εξήγησε στο AFP ότι πριν τον διαπληκτισμό μεταξύ του Μουφλέχ και του αστυνομικού υπήρξε ένας καυγάς μεταξύ του Παλαιστίνιου, που ήταν πεζός, και ενός «εποίκου» που επέβαινε σε όχημα, τον οποίο η αστυνομία παρουσίασε ως μέλος των δυνάμεων της τάξης εκτός υπηρεσίας.

«Όταν προσπάθησε να αποφύγει ένα αυτοκίνητο, ο έποικος χτύπησε τον Άμαρ στο πόδι», δήλωσε ο αλ Σατάρια. Οργισμένος ο Μουφλέχ χτύπησε το τζάμι του αυτοκινήτου φωνάζοντας: «πρόσεχε!».

«Έπειτα από περίπου δύο λεπτά συζήτησης μεταξύ του νεαρού άνδρα και του εποίκου, άκουσα έναν πυροβολισμό. Ο νεαρός άνδρας έπεσε στο έδαφος», διηγήθηκε ο Νάντερ Άλαν Μούσα, ένας Παλαιστίνιος που είδε τη σκηνή από το όχημά του, σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων. «Ο έποικος πυροβόλησε εναντίον του (Άμαρ) μέσα από το αυτοκίνητο και τον τραυμάτισε», πρόσθεσε ο αλ Σατάρια. Αμέσως τον Παλαιστίνιο πλησίασε ένας συνοριοφύλακας, όπως επεσήμαναν και οι δύο αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Τότε είδα έναν αστυνομικό να παλεύει με τον νεαρό άνδρα, που είχε τραυματιστεί στο πόδι, και έναν αστυνομικό να τον πυροβολεί τρεις ή τέσσερις φορές», δήλωσε ο Μούσα. Τρίτος αυτόπτης μάρτυρας, ο Χαρέθ Όντεχ, ταμίας σε εστιατόριο που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό, συμφωνεί.

Απόπειρα επίθεσης;

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο Άμαρ Μουφλέχ προσπάθησε «να εισέλθει στο όχημα ενός ζευγαριού Ισραηλινών». Το αυτοκίνητο ήταν κλειδωμένο και γι’ αυτό «προσπάθησε να σπάσει το τζάμι με μια πέτρα και έγινε στόχος πυρών από τον οδηγό του αυτοκινήτου». Ο Μουφλέχ στη συνέχεια προσπάθησε, όπως αναφέρει η αστυνομία, να επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον δύο αστυνομικών και κατάφερε να τραυματίσει τον έναν.

Η ισραηλινή αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα ενός μαχαιριού στο έδαφος και αυτή ενός αστυνομικού με ένα τραύμα κοντά στο μάτι του. «Συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για επίθεση», δήλωσε ένας από τους αστυνομικούς σε συνέντευξή του στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 12. Ο Άμαρ Μουφλέχ «προσπάθησε να αρπάξει το όπλο μου, τον πυροβόλησα», πρόσθεσε. «Κανείς δεν μπορεί να κρίνει το τι συνέβη, αν δεν βρισκόταν στο σημείο», τόνισε.

Στο Οσρίν, το χωριό από όπου κατάγεται ο Μουφλέχ, η οικογένειά του αναμένει να της δοθεί το πτώμα του το οποίο κρατούν οι ισραηλινές αρχές. «Πού είναι το πτώμα του; Γιατί το κρατούν; Γιατί;», αναρωτιέται η μητέρα του Τζινάν.