Η Ουκρανία θα αρχίσει σύντομα να απομακρύνει ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν την πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη της Χερσώνας και τις γύρω περιοχές, ανακοίνωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος, επικαλούμενος τις ζημιές που προκάλεσαν στην περιοχή οι ρωσικές δυνάμεις.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ίρινα Βερεστσούκ δήλωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι εξέφρασαν την επιθυμία να απομακρυνθούν τόσο από τη Χερσώνα όσο και από την περιοχή γύρω από το Μικολάιβ, περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

“Αυτό θα είναι δυνατό τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε πότε θα αρχίσουν οι εκκενώσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Μεταξύ αυτών που ήθελαν να φύγουν ήταν οι ηλικιωμένοι και όσοι είχαν πληγεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, πρόσθεσε.

Το Κίεβο λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν κρίσιμες υποδομές της Χερσώνας πριν αποχωρήσουν νωρίτερα αυτό το μήνα.

“Πρόκειται για εθελοντική εκκένωση. Επί του παρόντος, δεν μιλάμε για αναγκαστική εκκένωση”, δήλωσε ο Βερεστσούκ.

“Αλλά ακόμη και στην περίπτωση της εθελοντικής εκκένωσης, το κράτος φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά. Οι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν στον τόπο όπου θα περάσουν τον χειμώνα”, είπε.

Η κυβέρνηση είχε διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες ήταν να χρησιμοποιήσει το Μικόλάιβ ως σημείο διέλευσης πριν στείλει τους ανθρώπους δυτικότερα σε ασφαλέστερες περιοχές, πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο, η Βερεστσούκ δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να επεκτείνει τον αριθμό των περιοχών της πρώτης γραμμής όπου θα είναι υποχρεωτική η εκκένωση των πολιτών, καθώς οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να είναι υπό κατοχή ή να αντιμετωπίζουν προβλήματα κεντρικής θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα.