Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε σήμερα στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, πως είναι και οι δύο υπεύθυνοι ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμέων τους να μην μετατραπεί σε σύγκρουση, στις σπάνιες συνομιλίες που είχαν με σκοπό να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις τους που είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, της πρώτης απευθείας συνάντησης των δύο ηγετών αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου και τις πρακτικές στη «Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τι λέει η πλευρά του Πεκίνου

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη απευθείας συνάντησή τους μετά το 2017 πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, ο Σι κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να μεταφράσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν σε χειροπιαστές ενέργειες.

«Το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.