Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την Παρασκευή 11η Νοεμβρίου μια ιστορική ημέρα για τη χώρα λόγω της επιστροφής των ενόπλων δυνάμεων στη Χερσώνα. Στο μεταξύ, ο σύμβουλός του Ολέκσι Αρεστόβιτς υποστήριξε ότι «το Ιράν σταμάτησε να τροφοδοτεί με όπλα τη Ρωσία».

«Είναι μια ιστορική ημέρα. Η Χερσώνα επιστρέφει υπό τον έλεγχό μας. Επί του παρόντος οι δυνάμεις προσεγγίζουν την πόλη. Ήδη ειδικές μονάδες βρίσκονται μέσα στην πόλη και οι κάτοικοι της Χερσώνας τους περίμεναν. Ποτέ δεν έχασαν την πίστη τους στην Ουκρανία. Η ελπίδα στη δύναμη της Ουκρανίας είναι πάντοτε δικαιολογημένη – και η χώρα πάντοτε ανακτά αυτό που είναι δικό της», είπε ο Ζελένσκι.

Συνέχισε λέγοντας: «Παρόλο που η πόλη δεν είναι ακόμη “καθαρή” από την παρουσία του εχθρού, ο λαός της Χερσώνας έχει ήδη αρχίσει να αφαιρεί τα ρωσικά σύμβολα και όλα τα ίχνη από την παρουσία των εισβολέων σε δρόμους και κτίρια. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες πόλεις που απελευθερώθηκαν και έτσι θα είναι σε όλες που περιμένουν την επιστροφή μας. Η Ουκρανία θα είναι εκεί για τον λαό της. Θα φτάσουμε σε όλους».

Έπειτα, έστειλε κι ένα μήνυμα στους Ρώσους στρατιώτες που παραμένουν στη Χερσώνα και στην ευρύτερη περιοχή του νότου όπου προχωρούν οι ουκρανικές δυνάμεις. «Η λύση είναι μια, να παραδοθείτε. Όσοι φορέσατε πολιτικά και κρύβεστε, είναι μάταιος κόπος. Στο τέλος θα σας βρούμε, μην το παρατραβάτε».

Today is a historic day. We are regaining Kherson. As of now, our defenders are approaching the city. But special units are already in the city. The people of Kherson were waiting. They never gave up on Ukraine. Hope for Ukraine is always justified – and Ukraine always regains its own.And even when the city is not yet completely cleansed of the enemy's presence, the people of Kherson themselves are already removing Russian symbols and any traces of the occupiers' stay in Kherson from the streets and buildings.It was the same in all other cities liberated by our defenders. It will be the same in those cities that are still waiting for our return.Ukraine will come to all its people.And I thank every warrior and every unit of the Defense Forces who are making this offensive operation in the south possible now.Absolutely everyone – from privates to generals. The Armed Forces, intelligence, Security Service, National Guard – all who were bringing this day closer for the Kherson region. 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Friday, November 11, 2022

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Ολέκσι Αρεστόβιτς, υποστήριξε σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, ότι «το Ιράν σταμάτησε να τροφοδοτεί με όπλα τη Ρωσία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συνέδεσε αυτή την εξέλιξη με την απελευθέρωση της Χερσώνας και γενικότερα την ανάκτηση έκτασης 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα νότια της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί και οι σύμμαχοί τους, κυρίως οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν πως το Ιράν τροφοδοτεί με UAV’s τη Ρωσία και άλλον εξοπλισμό. Το Ιράν είχε αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.