Η έδρα στη Γερουσία για την Πενσιλβάνια πάει στους Δημοκρατικούς και τον υποψήφιό τους Τζον Φέτερμαν, ο οποίος κερδίζει τον γνωστό από την παρουσία του στην τηλεόραση χειρουργό Μεχμέτ Οζ, ο οποίος διεκδικούσε την έδρα για τους Ρεπουμπλικάνους. O 62χρονος τηλε-γιατρός φιλοδοξούσε να γίνει ο πρώτος τούρκος γερουσιαστής των ΗΠΑ. Δεν τα κατάφερε….

Η νίκη του Φέτερμαν ήλθε να προσφέρει άλλη μια έδρα στη Γερουσία στους Δημοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές τους να τη διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους για άλλη μια διετία. Όπως επεσήμανε το ABC, οι δεσμοί του Οζ με το καθεστώς Ερντογάν είναι υπαρκτοί.

Ωστόσο, ο  Τζον Φέτερμαν με το μούσι, το casual ντύσιμο και τα τατουάζ στα χέρια, κατάφερε να εκτοπίσει τον εκλεκτό του Τραμπ, Ρεπουμπλικανό Μεχμέτ Οζ. Όπως σχολιάζουν αμερικανικά ΜΜΕ, η λαοφιλία του Φέτερμαν, με την ιδιαίτερη εμφάνιση οφείλεται στη εικόνα του που παραπέμπει στο «πρόσωπο της διπλανής πόρτας» αγγίζοντας την ψυχή του μέσου Αμερικανού.

Ο Φέτερμαν απέδωσε την προεκλογική του επιτυχία στην τακτική «μάχη σε κάθε κομητεία, για κάθε ψήφο» στην οποία ο ίδιος πρωταγωνίστησε κυκλοφορώντας στο δρόμο, και συνομιλώντας με πολίτες ντυμένος απλά προσπαθούσε να επαναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πρώτη γραμμή, σε περιοχές της εργατικής τάξης κυρίως λευκών ψηφοφόρων, οι οποίοι μοιάζουν να αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο το Δημοκρατικό κόμμα.

«Και αυτό ακριβώς συνέβη», είπε ο Φέτερμαν, 53 ετών, σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε ξημερώματα της Τετάρτης (9 Νοεμβρίου) σε έναν συναυλιακό χώρο στο Πίτσμπουργκ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Φέτερμαν έσπευσε να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους του για την τιμή που του έκαναν. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν αναφέρθηκε στην σύζυγό του, χάρη στην οποία , όπως είπε, είναι ακόμα ζωντανός. Ο Φέτερμαν πέρασε μια περιπέτεια, πρόσφατα με την υγεία του.