Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, με τον ομολόγό του της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εν μέσω της αυξανόμενης προκλητικότητας της τουρκικής πλευράς προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Συμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Χουλούσί Ακάρ σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει το ευρύ φάσμα κοινών συμφερόντων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Τουρκίας.

Αυτή η συνομιλία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των δυο υπουργών στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Συζήτησαν τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και επανεξέτασαν τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία.

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Λόιντ Όστιν, ανέφερε: «Συνομίλησα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και συνεχίσαμε την καλή συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή».

Η υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Τουρκία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τώρα, την Τουρκία επισκέφθηκε η Αμερικανή υφυπουργός Οικονομικών αρμόδια για τον εντοπισμό της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τα οικονομικά εγκλήματα Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ.

Πιο συγκεκριμένα, ταξίδεψε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με κυβερνητικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων της στο υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υφυπουργός «συζήτησε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και των ελέγχων στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τον διεθνή συνασπισμό». Συζήτησαν επίσης την ενεργειακή ασφάλεια, την πολιτική κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από την αποφυγή κυρώσεων και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, ανέφερε η ίδια πηγή.