Οι σουηδικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής για ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος, μετά και την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε το Σάββατο, στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aftonbladet, εκτιμάται πως στη σκανδιναβική αυτή χώρα βρίσκονται περίπου 200 ένοπλοι ισλαμιστές, το 80% των οποίων εκτιμάται ότι ανήκουν σε διάφορα δίκτυα και το 20% έχουν διασυνδέσεις με το εξωτερικό.

Το ρεπορτάζ βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε από την αστυνομία, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, στις αρχές του χρόνου, με θέμα την έκταση της ακραίας ισλαμιστικής δράσης στη χώρα. Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επισήμως αύριο Τετάρτη.

Στο μεταξύ, η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για την επίθεση αυτοκτονίας. Ο βομβιστής καμικάζι, ένας ιρακινός μετανάστης στη Σουηδία, ήταν το μοναδικό θύμα από την επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Τη Δευτέρα οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι στις έρευνες θα συνδράμει το FBI. Ο επικεφαλής του Σώματος, Άντερς Ντάνιελσον, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές επιδιώκουν να πληροφορηθούν πού εκπαιδεύτηκε ο καμικάζι πριν από την επίθεση.

«Η Αστυνομία Ασφαλείας ερευνά στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στη Σομαλία», είπε στη σουηδική τηλεόραση ο Ντάνιελσον.

Η Σουηδία συνεργάζεται επίσης με τις βρετανικές αρχές καθώς ο δράστης είχε ζήσει και σπουδάσει εκεί. Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του στο Λούτον, στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Γιάν Χάρπε, σουηδός ειδικός στο Ισλάμ- αφού ανέλυσε το ηχητικό υλικό που απέστειλε λίγο πριν από την επίθεση ο δράστης μαζί με ένα απειλητικό email- δήλωσε ότι θεωρεί πως η επίθεση ήταν αποτέλεσμα του σχεδιασμού ενός μόνο ατόμου και ότι ο δράστης δεν ανήκε σε κάποια οργάνωση.