Δεν θα προκαλέσει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν η αποπομπή του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μανουσέρ Μοτακί, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει η παραμικρή αλλαγή στην πολιτική του Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα ή τις συνομιλίες» που άρχισε η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας: «Οι βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν καθορίζονται σε υψηλότερο επίπεδο και το υπουργείο Εξωτερικών εκτελεί την πολιτική αυτή».

Ο Μοτακί αποπέμφηκε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στη Σενεγάλη από τον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ, ο οποίος δεν έδωσε καμιά εξήγηση για την απόφασή του αυτή.

Ο πρόεδρος του Ιράν όρισε τον επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προσωρινό υπουργό, αναμένοντας το διορισμό νέου υπουργού ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η αλλαγή του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έγινε ενώ στις 6 Δεκεμβρίου άρχισαν στη Γενεύη, ύστερα από διακοπή ενός έτους, οι συνομιλίες του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για την εξεύρεση διεξόδου στη σύγκρουσή του με τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.