Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να ανέβηκε στο θρόνο της Βρετανίας το 1952 και να παρέμεινε μέχρι τον θάνατο της το 2022, όμως ποτέ δεν επισκέφθηκε την Ελλάδα ως μονάρχης, σε αντίθεση με δεκάδες άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το bbc.com στην χώρα μας είχε έρθει μόνο μία φορά και μάλιστα δύο χρόνια πριν αναλάβει επίσημα καθήκοντα ως μονάρχης, ενώ έκτοτε δεν ξαναπάτησε το πόδι της, σε αντίθεση με τον γιο της Κάρολο, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα λοιπόν, η Ελισάβετ ήρθε στην Ελλάδα το 1950 μαζί με τον σύζυγο της Φίλιππο, ο οποίος είχε ελληνικές ρίζες. Τότε, ήταν μόλις 24 ετών και ήρθε μετά από πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης.

Έτσι, με πλοίο του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού έφτασε στο Φάληρο στις 6 Δεκεμβρίου του 1950, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός, καθώς μόλις είχε λήξει ο εμφύλιος και τα αισθήματα του λαού για την Βρετανία δεν ήταν τα καλύτερα.

Η τότε πριγκίπισσα και ο σύζυγος της επιβιβάστηκαν σε ανοιχτή λιμουζίνα και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι και έμειναν στην Αθήνα για μία εβδομάδα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα επισκέφτηκε τη Βουλή των Ελλήνων και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Επίσης, πήγαν στην Ακρόπολη και επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο λόγος που δεν ήρθε ξανά στην Ελλάδα

Η βασίλισσα Ελισάβετ μπορεί να πέρασε «όμορφα» στην Ελλάδα, όμως μόλις έγινε επίσημα μονάρχης, δεν ήρθε ποτέ ξανά. Αυτό λοιπόν, οφείλεται σε τρεις λόγους, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Πρώτον, ο ελληνικός λαός για αρκετά χρόνια δεν έτρεφε καλά αισθήματα για την Βρετανία, ειδικά κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Έπειτα, ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος είχε εξοριστεί από την χώρα όταν ήταν βρέφος, αφού ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας που διέταξε την πορεία του ελληνικού στρατού στα βάθη της Άγκυρας, με αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή. Τότε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως μετά από παρέμβαση της Βρετανίας, εξορίστηκε μαζί με την οικογένεια του.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Επίσης, ο τρίτος λόγος είναι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Βρετανία στην ανεξαρτησία της Κύπρου και τα φρικτά βασανιστήρια που έγιναν σε Κύπριους αγωνιστές.

Έτσι, δεν ήταν πρόθυμη για μια επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν ήθελε ο σύζυγος της, για τον οποίο έτρεφε «παθολογική αγάπη», όπως έχουν αναφέρει βασιλικοί κύκλοι ανά τα χρόνια.