Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Τετάρτη (7/9) όταν κατέρρευσε πολυκατοικία στην πόλη Χαλέπι (βόρεια), μετέδωσε το SANA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας.

«Ανασύρθηκαν τα πτώματα έξι γυναικών, τριών παιδιών κι ενός άνδρα, ενώ ένα παιδί και μια γυναίκα διασώθηκαν από τα συντρίμμια και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο», κατά την ίδια πηγή.

Η Πολιτική Προστασία και οι τοπικές αρχές απομάκρυναν κατοίκους κτιρίων γύρω από την πενταώροφη πολυκατοικία που καταστράφηκε, ενώ συντρίμμια άρχισαν να απομακρύνονται, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας στο πρακτορείο.

Το κτίριο στη συνοικία Φερντάους κατέρρευσε διότι «δεν είχε θεμέλια», ανέφερε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Χαλεπιού, ο Μάαντ Μεντλάτζι, κατά το SANA. Είχε οικοδομηθεί χωρίς άδεια.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρισκόταν σε τομέα της πόλης «ο οποίος είχε γίνει στόχος βομβαρδισμών» κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στο Χαλέπι, όπου πολλά κτίρια καταστράφηκαν τα έντεκα χρόνια της ένοπλης σύρραξης, αρκετοί κάτοικοι που επέστρεψαν ζουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν επισκευαστεί πλημμελώς ή οικοδομήθηκαν παράνομα.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία από το 2011, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.