Δύο πιλότοι της Air France τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αφού προηγουμένως πιάστηκαν στα «χέρια» στο πιλοτήριο σε πτήση Γενεύη-Παρίσι τον Ιούνιο, δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας. Η πτήση, συνεχίστηκε κανονικά και το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια παρά την αψιμαχία των πιλότων, δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας τη δέσμευση της Air France για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «La Tribune» ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης είχαν διαφωνία λίγο μετά την απογείωση και έπιασε ο ένας τον γιακά του άλλου ενώ είχε προηγηθεί και ξύλο. Το πλήρωμα καμπίνας παρενέβη και ένα μέλος υποχρεώθηκε να περάσει όλη την υπόλοιπη πτήση στο πιλοτήριο μαζί με τους πιλότους, μετέδωσε ο Guardian.

Η είδηση του καυγά κυκλοφόρησε μετά την έκθεση που παρέδωσε την Τετάρτη η υπηρεσία αεροπορικών ερευνών της Γαλλίας, BEA, σύμφωνα με την οποία «ορισμένοι πιλότοι της Air France δεν τηρούν τις αυστηρές διαδικασίες που ισχύουν κατά τη διάρκεια περιστατικών ασφαλείας». Η έκθεση επικεντρώθηκε σε μια διαρροή καυσίμων σε πτήση της Air France από τη Μπραζαβίλ στη Δημοκρατία του Κονγκό προς το Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2020, όταν οι πιλότοι επαναδρομολόγησαν το αεροπλάνο, αλλά δεν έκοψαν την ισχύ στον κινητήρα ή δεν προσγειώθηκαν το συντομότερο δυνατό, όπως απαιτεί η διαδικασία διαρροής. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Τσαντ, αλλά η έκθεση της BEA προειδοποιούσε ότι ο κινητήρας θα μπορούσε να έχει πάρει φωτιά.

Ανέφερε τρεις παρόμοιες περιπτώσεις μεταξύ 2017 και 2022, όπου ορισμένοι πιλότοι ενεργούσαν με βάση τη δική τους ανάλυση της κατάστασης αντί να τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, σημείωσε.

Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα πιλότων της Air France επέμειναν ότι η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους τους πιλότους και υπερασπίστηκαν τις ενέργειες των πιλότων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.