Οι αρχές του Βερολίνου αποφάσισαν να κλείνουν τα φώτα σε αρκετά μνημεία, ιστορικά και δημόσια κτίρια, ως μέρος της εθνικής προσπάθειας που γίνεται στη Γερμανία για ν’ αποθηκεύσουν ενέργεια ενόψει του χειμώνα καθώς υπάρχει φόβος για ελλείψεις.

Περίπου 200 εμβληματικά κτίρια της γερμανικής πρωτεύουσας ανάμεσά τους η Στήλη της Νίκης και το δημαρχείο, σταδιακά θα σταματήσουν να φωτίζονται τη νύχτα.

«Με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι απειλές της Ρωσίας σε ζητήματα ενέργειας αυξάνονται, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε την ενέργειά μας όσο πιο προσεκτικά και συνετά μπορούμε», τόνισε χαρακτηριστικά η Μπετίνα Γιάρας, μέλος της γερουσίας του Βερολίνου και υπεύθυνη για ζητήματα περιβάλλοντος, μεταφορών και καταναλωτών.

Η πόλη θα γλιτώσει την κατανάλωση ενέργειας από τους 1.400 προβολείς και λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για να φωτίσουν αυτά τα μνημεία και κτίρια. Αρχικά, πάντως, δεν προβλέπεται η πόλη να… γλιτώσει χρήματα αφού προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο θα χρειαστούν 40.000 ευρώ, δηλαδή το ίδιο ποσό που θα «έσωνε» στη διάρκεια ενός χρόνου από το… σκοτάδι σ’ αυτά τα σημεία.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ακολούθησε κι εκείνος την εθνική εκστρατεία καθώς ανακοίνωσε πως η κατοικία του στο Βερολίνο, το Bellevue Palace, δεν θα φωτίζεται πλέον τη νύχτα με μοναδική εξαίρεση όταν γίνεται κάποια επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους.

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς καλεί τους πολίτες να δραστηριοποιηθούν και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, αφού το κόστος έχει… εκτοξευθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Μέρος της καμπάνιας στη Γερμανίας αφορά στην προώθηση αλλαγή συνηθειών όπως να σταματήσουν τη χρήση του κλιματισμού σε κτίρια, η μεγαλύτερη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς κι ακόμη να προμηθευτούν με τηλέφωνα για το ντους που εκτοξεύουν λιγότερο νερό. Πολλές μεγάλες πόλεις, στο μεταξύ, σε όλη την επικράτεια της χώρας ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αγόραζε το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Πλέον, το ποσοστό έχει μειωθεί στο 35%.