Η καταστρεπτική πυρκαγιά που έκανε στάχτη μεγάλες εκτάσεις γης στο βόρειο Ισραήλ και προκάλεσε το θάνατο 42 ανθρώπων αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

«Η φωτιά είχε τόση δύναμη που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά. Πρέπει να τη συνδέσουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο διευθυντής του τομέα δασών της οργάνωσης διατήρησης της Γης του ισραηλινού εβραϊκού εθνικού ταμείου, Γίζραελ Τόμπερ.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή που επλήγη στο δάσος Καρμέλ, νότια της πόλης Χάιφα, ο Τόμπερ επισήμανε ότι το έδαφος ήταν «εξαιρετικά ξηρό» έπειτα από ένα μακρύ και θερμό καλοκαίρι και ότι ουσιαστικά δεν υπήρχαν βροχές το χειμώνα.

«Μαζί με έναν ανατολικό άνεμο, αυτό δημιούργησε ένα φονικό συνδυασμό και γέννησε τις συνθήκες για μια καταστροφή» κατέληξε.

Η πυρκαγιά, η χειρότερη που γνώρισε ποτέ το Ισραήλ, ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη και μαινόταν για τέσσερις ημέρες, καταστρέφοντας περίπου 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα Γης και κατακαίγοντας εκατομμύρια δέντρα. Περίπου 17.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά σβήστηκε εντελώς τη Δευτέρα, έπειτα από μαζικές διεθνείς πυροσβεστικές προσπάθειες.