Δημοσκόπηση που έγινε στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι μισοί περίπου ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών κατηγορούν τους αριστερούς για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, όταν εισέβαλαν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό των Reuters/Ipsos, με το 55% όσων συμμετείχαν να θεωρεί ότι Αμερικανοί Αριστεροί μεταμφιέστηκαν ως οπαδοί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και έκαναν επεισόδια έξω από το Καπιτώλιο, ενώ ταυτόχρονα μέσα έπεφταν πυροβολισμοί από τους αστυνομικούς.

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αριστεροί εξτρεμιστές υποδύονταν τους υποστηρικτές του Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Κογκρέσο.

Επίσης, σχεδόν έξι στους δέκα (58%) Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν επίσης ότι οι διαδηλωτές ήταν φιλειρηνικοί και νομοταγείς άνθρωποι, αν και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα και τουλάχιστον 140 αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση. Ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου που συγκρούστηκε με τους ταραξίες πέθανε την επόμενη ημέρα.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά εδώ και έναν χρόνο τα γεγονότα σκοπεύει να παρουσιάσει απόψε (03.00 ώρα Ελλάδας) τα πρώτα συμπεράσματά της. Η επιτροπή της «6ης Ιανουαρίου) έχει πάρει καταθέσεις από περισσότερους από 1.000 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι και δύο από τα παιδιά του πρώην προέδρου. Εξέτασε επίσης 140.000 έγγραφα για να ρίξει φως στα γεγονότα και τις ενέργειες του Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις ταραχές.

Νωρίτερα σήμερα, το FBI συνέλαβε έναν Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο κυβερνήτη του Μίσιγκαν, τον Ράιαν Κέλι, για συμμετοχή στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021. Ο 40χρονος Κέλι είναι ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για να αντιπαρατεθούν με τη Δημοκρατική κυβερνήτρια Γκρέτσεν Γουίτμερ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, όπως για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένο χώρο, διατάραξη της τάξης και άλλες.