Ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν, κεντρική προσωπικότητα στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία το 2017, αντικαταστάθηκε σήμερα επικεφαλής του κόμματός του από ένα δίδυμο που περιλαμβάνει μια εκπρόσωπο της σκληρής πτέρυγας, την Λάουρα Μποράς.

«Είναι το τελευταίο μου συνέδριο ως προέδρου», δήλωσε ο Πουτζντεμόν απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία) που συνεδρίασαν στο Αρζελές-σιρ-Μερ, μια παραλιακή γαλλική πόλη κοντά στα σύνορα με την Ισπανία

«Οι οργανώσεις πρέπει να μπορούν και να ξέρουν να κάνουν αντικαταστάσεις», πρόσθεσε ο 59χρονος Πουτζντεμόν.

Ο αυτονομιστής ηγέτης είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής του σχηματισμού του επειδή ο σχηματισμός χρειαζόταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μια προεδρία περισσότερο δραστήρια, απ’ αυτή που θα μπορούσε ο ίδιος να προσφέρει.

Επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας στη διάρκεια της απόπειρας απόσχισης του Οκτωβρίου 2017, ο Πουτζντεμόν διέφυγε λίγο αργότερα στο Βέλγιο, όπου εγκαταστάθηκε για σχεδόν πέντε χρόνια για να ξεφύγει από τις διώξεις της ισπανικής δικαιοσύνης.

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποκατέστησε στα τέλη Μαΐου την ασυλία του ως ευρωβουλευτή, η οποία είχε αρθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως ο Πουτζντεμόν εξακολουθεί να περιμένει από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη να αποφανθεί επί της ουσίας αυτής της πολύ περίπλοκης υπόθεσης.

Το 2017, οι καταλανοί αυτονομιστές οργάνωσαν ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από την ισπανική δικαιοσύνη και στη συνέχεια κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Εννέα αυτονομιστές ηγέτες καταδικάσθηκαν το 2019 σε ποινές έως 13 χρόνια κάθειρξη για το ρόλο τους σ’ αυτή την απόπειρα απόσχισης. Η αριστερή ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να τους δώσει χάρη στο όνομα της «συμφιλίωσης».

Ο Ζόρντι Τουρούλ, ο οποίος ορίσθηκε επισήμως σήμερα νέος γενικός γραμματέας του Junts, ήταν ένας απ’ αυτούς τους φυλακισμένους ηγέτες.

Θα σχηματίσει ένα δίδυμο επικεφαλής του κόμματος με την πρόεδρο του περιφερειακού καταλανικού κοινοβουλίου Λάουρα Μποράς, εκπρόσωπο της σκληρής πτέρυγας, η οποία ανέλαβε από την πλευρά της την προεδρία του σχηματισμού στη θέση του Πουτζντεμόν.

Τρίτος στις περυσινές περιφερειακές εκλογές, ο σχηματισμός του Πουτζντεμόν είναι μέλος της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης, της οποίας προεδρεύει το άλλο μεγάλο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το ERC (Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας).

Οι εντάσεις ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα είναι συνεχείς, καθώς το Junts επικρίνει έντονα το διάλογο με την κεντρική κυβέρνηση που διεξάγει το ERC, το οποίο στηρίζει την κεντρική κυβέρνηση στο ισπανικό κοινοβούλιο.