Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στη Κούβα σταμάτησε μετά από δύο χρόνια, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρέμειναν σε σταθερά και χαμηλά επίπεδα επί τρεις εβδομάδες, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μεταξύ άλλων, γιατί το 94% του πληθυσμού της Κούβας έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με τουλάχιστον μία δόση των σκευασμάτων εγχώριας παραγωγής.

Έτσι, ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ δήλωσε ότι το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού οδήγησε σε «ριζική αλλαγή» των δεδομένων αναφορικά με την εξάπλωση του ιού και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, κάτι που οδήγησε στην απόφαση για άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Παρόλα αυτά, η μάσκα θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική στα νοσοκομεία, καθώς και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το υπουργείο Υγείας της Κούβας αναφέρει ότι τα κρούσματα κορονοϊού καταγράφουν πτωτική τάση επί εννέα συναπτές εβδομάδες, με μόλις δύο θανάτους εξαιτίας της Covid-19 τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με την Αβάνα, τα κουβανικά εμβόλια κατά της Covid-19 φέρονται να προσφέρουν προστασία 90% έναντι της σοβαρής νόσησης όταν χορηγούνται σε σχήματα τριών δόσεων, αν και τα στοιχεία δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.