Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έδωσε την Τετάρτη (11/5) το «πράσινο φως» σε περίπου 100 Τσέχους πολίτες να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο κάποτε φιλορώσος Τσέχος πρόεδρος άλλαξε στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, αποκάλεσε «τρελό» τον επί χρόνια σύμμαχό του, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σήμερα Τετάρτη (ο Ζέμαν) υπέγραψε κατόπιν δικού τους αιτήματος, μια απόφαση με την οποία εγκρίνεται η ένταξη 103 πολιτών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε ο εκπρόσωπός της προεδρίας Γίρι Όβτσανεκ.

Από την έναρξη του πολέμου και μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για δημιουργία «πολυεθνικής ταξιαρχίας» πολλοί ξένοι εθελοντές διαφόρων εθνικοτήτων μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών.

Οι εθελοντές αναμένουν πλέον να λάβουν έγκριση και από τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα πριν αναχωρήσουν για την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζέμαν ανέφερε πως δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θα μπλοκάρει την αναχώρησή τους.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συμφωνήσει τον Μάρτιο να μην τιμωρήσουν τους Τσέχους που φεύγουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η τσεχική νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες της χώρας να πολεμούν στο εξωτερικό.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποκλείσει την άμεση εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση του Φιάλα έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 118 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι στη Χερσώνα θέλουν να ζητήσουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία

Οι αρχές τώρα που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη (11/5) φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.

«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

Ο Πούτιν ζήτησε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία αφού κατηγόρησε το Κίεβο ότι σφαγιάζει και διώκει τους ρωσόφωνους. Είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει ουκρανικές περιοχές.

Η περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό.

Η κατάληψη της Χερσώνας, που είναι η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και το ρωσικό έδαφος.