Η πουά μπλε-λευκή γραβάτα που φορούσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της παρέλασης της «Ημέρας της Νίκης» της Ρωσίας, ήταν δώρο από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και ιδιοκτήτη της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποκάλυψε παραγωγός γραβατών από τη χώρα.

Ο Μαουρίτσο Μαρινέλα, ο παππούς του οποίου άνοιξε το οικογενειακό γραβατοποιείο στη Νάπολη το 1914, είπε σύμφωνα με δημοσίευμα των «The Times»: «Κατάλαβα αμέσως με το που είδα τις εικόνες πως (η γραβάτα που φορούσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν) ήταν μια από τις δικές μας».

Η επιχείρηση του Μαρινέλα έχει τροφοδοτήσει με γραβάτες τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, καθώς και πολλούς προέδρους των ΗΠΑ και άλλους αρχηγούς κρατών και πολιτικούς.

Είπε πως ο αγαπημένος τύπος γραβάτας του «Καβαλιέρε» ήταν σαν κι εκείνον που φορούσε ο Ρώσος πρόεδρος την 9η Μαΐου. Ο συγκεκριμένος τύπος γραβάτας κοστίζει περί τα 130 ευρώ, πρόσθεσε.

«Πριν από 25 χρόνια αυτός ο τύπος γραβάτας ήταν ανάμεσα στη συλλογή από γραβάτες που μας παρήγγειλε και που έδωσε ως δώρο στον Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο 66χρονος, Μαουρίτσο Μαρινέλα. «Μετά από αυτά αρχίσαμε να λαμβάνουμε παραγγελίες απευθείας από τον Πούτιν μέσω της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία και αυτός ο τύπος της γραβάτας ήταν πάντοτε μέσα στις παραγγελίες. Πλέον του έχουμε στείλει 400 με 500 γραβάτες που τις κάνει δώρα», συνέχισε. «Μάλιστα, τα κουτιά πάντοτε ανοίγονται και ελέγχονται μην τυχών και υπάρχουν κοριοί ραμμένοι μέσα στις γραβάτες», ανέφερε.

Ο Μαρινέλα υποστήριξε πως ο Πούτιν δεν είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που παραγγέλνει γραβάτες από το κατάστημά του. «Έχουμε πουλήσει γραβάτες στον (Μιχαΐλ) Γκορμπατσόφ, ενώ έπρεπε να φτιάξουμε ξεχωριστές μακριές γραβάτες, περίπου 40 εκατοστά μεγαλύτερες από το κανονικό μέγεθος, για τον Μπόρις Γέλτσιν», κατέληξε.

Ο Πούτιν με τον Μπερλουσκόνι συνδέονταν με στενή φιλία για πάνω από 20 χρόνια. Τον περασμένο μήνα ο «Καβαλιέρε», υποστήριξε πως τον λυπεί η συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. «Με απογοήτευσε, είναι κρίμα…», ανέφερε στο συνέδριο του κόμματος Forza Italia.