Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη, τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από την πόλη, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Οι απομακρύνσεις αμάχων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, γίνονται την ώρα που το λιμάνι αυτό στην Αζοφική Θάλασσα δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα να περάσει στον έλεγχο των Ρώσων έπειτα από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία είναι πιθανό να αποτύχουν, καθώς συνέκρινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με τη διαπραγμάτευση με ένα κροκόδειλο.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι το να συναλλάσσεσαι με τον Πούτιν είναι σαν να συναλλάσσεσαι «με έναν κροκόδειλο που κρατάει το πόδι σου στα σαγόνια του». Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι σημαντικό για τη Δύση να συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε την παραπάνω δήλωση καθώς ταξίδευε προς την Ινδία, όπου θα ενθαρρύνει τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι να τερματίσει την ουδετερότητα του έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο υποβάθμισε την πιθανότητα η Ινδία να τερματίσει τις μακρόχρονες σχέσεις που έχει με τη Ρωσία.

«Είναι πολύ σκληρό να βλέπει κάποιος πώς μπορούν οι Ουκρανοί να διαπραγματευτούν τώρα με τον Πούτιν, με δεδομένη την προφανή έλλειψη καλής πίστης εκ μέρους του», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους. «Η στρατηγική του, η οποία είναι προφανής, είναι να προσπαθήσει να περικυκλώσει και να κατακτήσει όσο το δυνατό περισσότερο από το έδαφος της Ουκρανίας και ίσως να κάνει κάποιου είδους διαπραγμάτευση από θέση ισχύος».

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεχίσουν να δίνουν όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου και πυροβολικού, καθώς η Ρωσία εντατικοποίησε τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία και η Ρωσία δεν έχουν πραγματοποιήσει άμεσες διαπραγματεύσεις από την 29η Μαρτίου, ενώ η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί μεταξύ τους μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας για ρωσικές φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Ετήσια συνάντηση Μπάιντεν με την ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον Λευκό Οίκο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκέντρωσε χθες τους ηγέτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο μιας ετήσιας συνάντησης στο Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την επικινδυνότητα της κατάστασης στην οποία εισέρχονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να προγραμματίζει την αποστολή περισσότερων όπλων στο πλαίσιο πολεμικής βοήθειας.

Μία «σειρά ζητημάτων» τέθηκαν προς συζήτηση από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρο του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, αλλά και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η ίδια εκδήλωση περιελάμβανε μία συνάντηση στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, όπως επίσης και ένα βραδινό δείπνο στην προεδρική κατοικία με τις συζύγους των στρατιωτικών, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης.

Παρά το γεγονός ότι η ατζέντα των θεμάτων της ετήσιας συνάντησης αμυντικής πολιτικής γίνεται σπάνια αντικείμενο δημοσιότητας, κατά την τρέχουσα χρονιά η ατζέντα των συζητήσεων περιελάμβανε σοβαρά θέματα αμυντικής πολιτικής, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος να εντοπίζεται στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αποτελεί κίνδυνο για την ευρωπαϊκή αμυντική ασφάλεια κατά τα επόμενα χρόνια.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι η πολεμική επιχείρηση έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο και ότι επιδιώκει μεθοδικά την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναμένουν ότι η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας μπορεί να έχει διάρκεια αρκετών μηνών, μετά τη φθορά στασιμότητας για την επίτευξη των στόχων των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ η Μόσχα θα δοκιμάζει την μαχητική ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων επί του πεδίου των πολεμικών συγκρούσεων.

Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Μπάιντεν έδωσε έμφαση στην αντοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δηλώνοντας ότι η ενότητα του ΝΑΤΟ έχει σοκάρει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι πιο σκληροί και πιο υπερήφανοι από όσο νόμιζα. Έχω εκπλαγεί από αυτό που κάνουν με τη βοήθειά σας», τόνισε ο Μπάιντεν. «Δε νομίζω ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η κατάσταση θα μας κρατούσε ενωμένους», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες. Το πακέτο αυτό μπορεί να φτάσει σε οικονομική αξία τα 800 εκατομμύρια δολάρια (738 εκατομμύρια ευρώ) που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα στείλει ως αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοινώνει ότι συνεχίζει αυτό που από την 24η Φεβρουαρίου έχει χαρακτηρίσει ως μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση απορρίπτουν το επιχείρημα αυτό ως ψευδές πρόσχημα.

Μία πολεμική σύγκρουση μακράς διάρκειας στην Ουκρανία θα δοκιμάσει την υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης, αναφορικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο. Τον προηγούμενο μήνα ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση αμυντικών δαπανών ρεκόρ για καιρό ειρήνης και αναφορικά με το επικείμενο οικονομικό έτος.

Η αναφερόμενη συνάντηση στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα εγκατασταθεί μόνιμη παρουσία στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία.