Πολιτική κρίση ξέσπασε στο Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία και πλέον έχει τον ίδιο αριθμό βουλευτών με την αντιπολίτευση, γιατί αποχώρησε η Ίντιτ Σιλμάν, επειδή θα επιτραπούν για την περίοδο του Πάσχα στα νοσοκομεία τα δημητριακά με προζύμι, γνωστά στη χώρα και ως χαμέτζ.

Όπως αναφέρει ο theguardian.com, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ επέτρεψε τα χαμέτζ στα νοσοκομεία για το Πάσχα, όμως με βάση τον εβραϊκό νόμο απαγορεύονται να διατίθενται από τον δημόσιο τομέα εκείνη την περίοδο.

Η βουλευτής όμως του δεξιού κόμματος Yamina διαφώνησε έντονα με αυτή την απόφαση και αποχώρησε από τον συνασπισμό της κυβέρνησης, ενώ στην επιστολή παραίτησης αναφέρει πως εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό από γνήσια επιθυμία να λειτουργήσει ενωτικά και με εγγύτητα, στη βάση του κοινού καλού. Όμως, άφησε αιχμές για άτομα με θέσεις κλειδιά στον κυβερνητικό συνασπισμό, που πιθανώς «βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν είναι σε θέση να κάνουν συμβιβασμούς».

Παρόλα αυτά, ορισμένοι δημοσιογράφοι από το Ισραήλ αναφέρουν ότι η απόφαση ήταν γνωστή σε μέλη της κυβέρνησης από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου πρότεινε θέση στην Ίντιτ Σιλμάν.

Πλέον, η ισορροπία δυνάμεων στο Ισραήλ διαμορφώνεται σε 60-60, κάτι που σημαίνει ότι αν άλλος βουλευτής αποχωρήσει, τότε η κυβέρνηση μπορεί να πέσει. Μάλιστα, αν η αντιπολίτευση αποκτήσει την πλειοψηφία, μπορεί να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να πάει σε εκλογές.