Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη και πλέον Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τις νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς μπορεί να παρασυρθούν από τα ρέματα και να χτυπήσουν εμπορικά πλοία άλλων χωρών, που πλέουν αρκετά μακριά από τα πεδία των μαχών.

Μέχρι στιγμής, ήταν γνωστό ότι η Ουκρανία είχε ρίξει αρκετές νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να προστατεύσει την Οδησσό από ενδεχόμενη ρωσική απόβαση, καθώς στη πράξη δεν φέρεται να υφίσταται το ουκρανικό ναυτικό. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Reuters η Ουκρανία θεωρεί ότι οι μάρκες έχουν τοποθετηθεί από τον ρωσικό στρατό, σε ύδατα που ήδη έλεγχει.

Χαρακτηριστικά, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία τοποθέτησε νάρκες θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα ως «ανεξέλεγκτα παρασυρόμενα πυρομαχικά», μετατρέποντας τα «σε ένα de facto όπλο αδιάκριτης δράσης».

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία από την μεριά της δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και θεωρεί υπεύθυνη την Ουκρανία για τον κίνδυνο που δημιουργείται για πλοία τρίτων χωρών.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τα υπολείμματα των ναρκαλιευτικών δυνάμεων του ουκρανικού ναυτικού είχαν τοποθετήσει περίπου 420 θαλάσσιες νάρκες που φέρουν άγκυρα – 370 στη Μαύρη Θάλασσα και 50 στη Θάλασσα του Αζόφ. «Ως αποτέλεσμα των καταιγίδων στη Μαύρη Θάλασσα και λόγω της μη ικανοποιητικής τεχνικής κατάστασης, τα καλώδια με άγκυρες στον πυθμένα έσπασαν σε περίπου 10 ουκρανικές νάρκες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Μέχρι στιγμής και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων έχουν εμπλακεί στην απενεργοποίηση των αδέσποτων ναρκών γύρω από τα χωρικά τους ύδατα.

Ο Ταϊφίν Οζμπέρκ, πρώην ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είπε στο Reuters ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αξιόπιστες πληροφορίες για τις νάρκες που χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται υπό αποκλεισμό για περίπου δύο μήνες, φαίνεται πολύ απίθανο η Ουκρανία να έχει τοποθετήσει πρόσφατα νάρκες», πρόσθεσε στη συνέχεια.