Ο ουκρανικός στρατός φέρεται ότι περνάει στην αντεπίθεση, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν έχει σημειώσει νέες επιτυχίες, όμως έχει καταφέρει να εισέλθει ως ένα βαθμό στη κατεστραμμένη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με χάρτες που παραθέτει το bbc.com, οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι βύθισαν ρωσικό αποβατικό πλοίο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ -βρίσκεται δυτικά της Μαριούπολης-, ενώ φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες αντεπιθέσεις κοντά στην πρωτεύουσα το Κίεβο.

Παράλληλα, εξακολουθούν να κρατούν το Χάρκοβο στα ανατολικά, ενώ εξαπολύουν επιθέσεις από το Μικολάιφ προς την Χερσώνα, η οποία χρησιμοποιείται ως ρωσική βάση επιθέσεων προς την Οδησσό και τις γύρω περιοχές.

Πράσινο χρώμα στις περιοχές που σημειώνεται ουκρανική αντεπίθεση. Κόκκινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι. Με ριγέ χρώμα, οι περιοχές που κατέλαβε πρόσφατα ο ρωσικός στρατός και δεν ελέγχει πλήρως

Παρόλα αυτά, ο ρωσικός στρατός πιέζει προς τα ανατολικά και ειδικότερα στο Ντονμπάς, δηλαδή προς τις ρωσόφωνες περιοχές, στις οποίες ήδη δραστηριοποιούνται από το 2014 αυτονομιστικές οργανώσεις, προσκείμενες στη Μόσχα. Μάλιστα, σύμφωνα με χάρτη του BBC, οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν την Μαριούπολη, ενώ ήδη έχουν φτάσει προς το νοσοκομείο, που βομβάρδισαν τις πρώτες μέρες του πολέμου.