Την ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης για τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Μπορεί οι περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν αμέσως μετά τον μαζικό εκτοπισμό, οι αρχικές αναφορές ωστόσο εντός και εκτός της Ουκρανίας είναι ενδεικτικές για τη δυνατότητα των διακινητών να εκμεταλλευτούν τις ευαλωτότητες όσων φεύγουν από τον πόλεμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας, «ενώ μεταξύ ατόμων που υπόσχονται μεταφορά ή ανάλογες υπηρεσίες, υπήρξαν ενδείξεις πιθανής εκμετάλλευσης». Γι’ αυτό το λόγο, ο διεθνής οργανισμός ζητάει από άτομα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν βοήθεια μεταφοράς και διαμονής, να είναι σε συντονισμό με τοπικές υπηρεσίες προστασίας και να διευκολύνουν την καταγραφή με το να μοιράζονται με επίσημους φορείς στοιχεία επικοινωνίας και τοποθεσίες διαμονής των ανθρώπων, για να καταστεί δυνατή η κατάλληλη επίβλεψη και προστασία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο, επισημαίνει ότι «αναφορές του ΔΟΜ δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από την Ουκρανία προέρχονται κυρίως από μονογονεϊκές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – ορισμένοι από τους οποίους είναι ασυνόδευτοι και χωρισμένοι από τους γονείς τους και υπήκοοι τρίτων χωρών». Όπως προσθέτει, «αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων καθώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

Η Ισπανία έχει καταγράψει έως τώρα 4.500 πρόσφυγες από την Ουκρανία, λέει υπουργός

Περίπου 4.500 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στην Ισπανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Ισπανός υπουργός Μετανάστευσης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα.

Πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε αυτό που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) περιέγραψε ως τη χειρότερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των προσφύγων διότι πολλοί πηγαίνουν απευθείας στις οικογένειές τους στην Ισπανία χωρίς να καταγράφονται από τις αρχές», ανέφερε ο υπουργός.

Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών έχει προσφερθεί να δεχθεί πρόσφυγες τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πίεση στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας ενώ συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Πολωνία έχει δεχθεί πάνω από 1,8 εκατ. Ουκρανούς έως τώρα, ενώ η Ρουμανία και η Μολδαβία έχουν καταγράψει 435.432 και 337.215 ανθρώπους, αντίστοιχα, ύστερα από την εισβολή.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φθάσει στη δυτική Ευρώπη από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.