Έχουν περάσει ήδη τρεις εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία και όλοι μας αναρωτιόμαστε πότε και πώς θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια Χάρκιβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της ομώνυμης πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Καταστροφές από τη ρωσική εισβολή στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση.

Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο χάρτης των μαχών στην Ουκρανία – Τι συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις της

Το BBC κάνει μια σύντομη αναφορά στις επιθέσεις της Ρωσίας, στηριζόμενη στην τελευταία ανάλυση του think tank με έδρα τις ΗΠΑ, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Κίεβο (Kyiv): Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν διάσπαρτες επιθέσεις σε Ιρπίν και Guta-Mezhyhirksa -περιοχές λίγο έξω από την πρωτεύουσα- τη Δευτέρα και την Τρίτη, δεν έχουν αναλάβει ευρύτερη δράση κατά της πόλης τις τελευταίες 24 ώρες.

Μαριούπολη (Mariupol): Η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην πόλη της νότιας Ουκρανίας από τα ανατολικά και τα δυτικά.

Χάρτης με τις μάχες στις πόλεις της Ουκρανίας

Χάρκοβο (Kharkiv): Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την έλλειψη πυρομαχικών στην προσπάθειά τους να περικυκλώσουν την βορειοανατολική πόλη.

Περιοχή της Χερσώνας (Kherson): Η Ρωσία ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έχει τον έλεγχο αυτής της περιοχής στην Τρίτη, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει ούτε στη Ζαπορίζια ούτε στη Μικολάιβ – πόλεις κλειδιά, όπως σημειώνει το BBC.

Oδησσός (Odesa): Η Ρωσία δεν είναι ακόμη έτοιμη να εξαπολύσει μια επιχείρηση με βάση τη θάλασσα εναντίον της πόλης του νότου, καθώς δεν έχει εγκαταστήσει στρατεύματα εκεί.