Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αντέγραψε την ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποθεώθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές.

Η dailymail.co.uk συνέκρινε τις δύο ομιλίες και εντόπισε αρκετά κοινά σημεία, όπως το ύφος, το συναίσθημα και το μήνυμα που περιείχαν οι ομιλίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζελένσι αρχικά τονίζει ότι η Ουκρανία είναι μόνη της, όπως είχε αναφέρει ο Τσώρτσιλ για την Βρετανία, ενώ επικαιροποιεί την φράση «θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θάλασσες και ακτές», ως «θα πολεμήσουμε ελικόπτερα και πυραύλους».

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «θα πολεμήσουμε με τον ίδιο τρόπο, όπως εσείς, όταν δεν χάσατε την χώρας σας από τους Ναζί». Φυσικά, το κλείσιμο γίνεται με παρόμοιο τρόπο, ενώ ο Ζελένσκι σημειώνει ότι αντιγράφει την ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Η ομιλία του Ζελένσκι

Ακολουθούν τα σημεία της ομιλίας του Ζελένσκι, όπου αντιγράφουν εκείνα από την ομιλία του Τσώρτσιλ:

«Είμαστε η χώρα που σώζει ανθρώπους παρόλο που πρέπει να πολεμήσουμε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Πρέπει να πολεμήσουμε τα ελικόπτερα, τους πυραύλους, το ερώτημα για εμάς τώρα είναι «να είμαστε ή να μην είμαστε». Ω, όχι, αυτή η σαιξπηρική ερώτηση. Για 13 ημέρες θα μπορούσε να είχε γίνει αυτή η ερώτηση, αλλά τώρα μπορώ να σας δώσω μια οριστική απάντηση, είναι σίγουρα “ναι”.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα λόγια που έχει ήδη ακούσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία είναι και πάλι σημαντικά.

Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα χάσουμε. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, στη θάλασσα, στον αέρα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γη μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους».

Η ομιλία του Τσώρτσιλ

Ακολουθεί απόσπασμα από την ιστορική ομιλία του Τσώρτσιλ:

«Παρόλο που μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης και πολλά παλιά και διάσημα κράτη έχουν πέσει ή μπορεί να πέσουν στα χέρια της Γκεστάπο και όλου του απεχθούς μηχανισμού της ναζιστικής κυριαρχίας, δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα αποτύχουμε.

Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θα πολεμήσουμε στις θάλασσες και τους ωκεανούς, θα πολεμήσουμε με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και αυξανόμενη δύναμη στον αέρα, θα υπερασπιστούμε το νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στις παραλίες, θα πολεμήσουμε στα πεδία απόβασης, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους, δεν θα παραδοθούμε ποτέ».