Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, περί «γελοίων» ισχυρισμών του Βλαντίμιρ Πούτιν για «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. «Δεν είναι δουλειά των Γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν πως ούτε η ΕΕ, ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες.

«Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία. Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Πούτιν: «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς είναι γενοκτονία»

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, στις 15/2, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε «γενοκτονία» αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στο Κίεβο, για να βρεθεί λύση στην βάση των συμφωνιών του Μινσκ.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς είναι ακριβώς γενοκτονία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, μετά το πέρας των συνομιλιών τους στη Μόσχα για την Ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, για να επιλυθεί το πρόβλημα στο Ντονμπάς, είναι αναγκαίο να «ξεκινήσουμε από τις δυνατότητες εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως».

«Υπολογίζουμε πολύ στο ότι οι εταίροι μας και πέραν του ωκεανού, και στην Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στην σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου και η λύση αυτή θα βρεθεί», είχε πει ο Πούτιν.