Νέο σοβαρό περιστατικό αστυνομικής βίας προκαλεί οργή στην αμερικανική κοινή γνώμη. Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα 13χρονο κορίτσι να δέρνεται ανηλεώς από αστυνομικό και να δέχεται πολλά χτυπήματα στο πρόσωπο επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παρενέβη στην προσπάθεια σύλληψης ενός υπόπτου για κλοπή οχήματος. Η πλευρά της αστυνομίας αναφέρει ότι η έφηβη έριξε την πρώτη γροθιά.

Η αστυνομία ερευνά το σοβαρό περιστατικό που προήλθε από τη σύλληψη υπόπτων για κλεμμένο αυτοκίνητο που βρέθηκε σε συγκρότημα διαμερισμάτων στη δυτική πλευρά της πόλης του Φοίνιξ στις 31 Ιανουαρίου.

Σε πλάνα από κάμερα σώματος που κυκλοφόρησε αργότερα από την αστυνομία, η 13χρονη Taylor Thomas φαίνεται να πλησιάζει έναν αστυνομικό παρά τις προειδοποιήσεις του να μείνει πίσω. Η μικρή φαίνεται να μην υπακούει και μία γυναίκα αστυνομικός τη ρίχνει στο έδαφος όπου και τη γρονθοκοπεί επανειλημμένα στο πρόσωπο.

Το ανησυχητικό περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από τη θεία του εφήβου, Charlene Thomas.

Οργή στην κοινότητα – Ποια η απάντηση της αστυνομίας

«Φώναζα συνεχώς ότι είναι ανήλικη. Ακόμα κι όταν τους είπα ότι είναι ανήλικη, δεν σταμάτησαν», είπε η θεία της 13χρονης. «Θα μπορούσε απλώς να σταματήσει και να κάνει οτιδήποτε εκτός από το να συνεχίσει να τη χτυπάει με μπουνιές».

Η αστυνομία απάντησε στην αυξανόμενη οργή δημοσιοποιώντας μια πληρέστερη εικόνα του περιστατικού και ισχυρίστηκε ότι η έφηβη παρενέβη σε μια σύλληψη παρόλο που της δόθηκε εντολή να μείνει πίσω.

«Μια γυναίκα αξιωματικός την είδε να πλησιάζει τους αστυνομικούς και την άρπαξε από το χέρι για να την τραβήξει πίσω», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η γυναίκα κούνησε το χέρι της στη γυναίκα αξιωματικό, χτυπώντας τη γυναίκα αξιωματικό στη δεξιά πλευρά του προσώπου. Η φωτογραφική μηχανή του αστυνομικού που είχε φθαρεί από το σώμα χτυπήθηκε εκείνη την ώρα και φαίνεται στα βίντεο της κάμερας άλλων αξιωματικών να πετάγεται από το γιλέκο της. Η γυναίκα αξιωματικός απάντησε στο χτύπημα χτυπώντας τη γυναίκα στο πρόσωπο».

Η μικρή νοσηλεύτηκε για λίγο για τα τραύματά της και κρατήθηκε στο Κέντρο Διόρθωσης Ανηλίκων με την κατηγορία για βαριά επίθεση σε αστυνομικό.

«Τουλάχιστον δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ανήλικης γυναίκας, συνελήφθησαν για κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της βαριάς επίθεσης σε αστυνομικό», ανέφερε η αστυνομία του Φοίνιξ.

Αλλά το κορίτσι αργότερα είπε στο FOX10 μια διαφορετική ιστορία.

«Δεν ήμουν ποτέ στο κλεμμένο αυτοκίνητο», είπε. «Ήμουν έξω με τέσσερα παιδιά και τους έπαιρνα παγωτό». Η αστυνομία δημοσίευσε μια ενημέρωση την επόμενη μέρα επιβεβαιώνοντας ότι η έφηβη δεν ήταν μέσα στο κλεμμένο αυτοκίνητο, αλλά ότι πλησίασε τους αστυνομικούς και αρνήθηκε να μείνει πίσω.

«Η γυναίκα πέρασε στη συνέχεια από τους αστυνομικούς που την διέταξαν να μείνει πίσω και γρήγορα πλησίασε δύο αστυνομικούς που είχαν έναν άνδρα υπό κράτηση», είπαν οι αστυνομικοί.

Πολλαπλές ηχογραφήσεις του ξυλοδαρμού που ακολούθησε αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η αστυνομία να δημοσιεύσει μια δήλωση και το δικό της βίντεο με κάμερα.

«Το αστυνομικό τμήμα του Φοίνιξ γνωρίζει ότι κυκλοφορεί ένα βίντεο από κινητό τηλέφωνο που απεικονίζει μια στιγμή ενός γεγονότος. Σε μια προσπάθεια να μοιραστούμε τα γεγονότα, κυκλοφορούμε μέρος της κάμερας που φοριέται στο σώμα για να προσφέρουμε περισσότερο πλαίσιο. Τέσσερις άνδρες βγήκαν από το αυτοκίνητο. Καθώς οι αστυνομικοί τους κρατούσαν, ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται, αρκετοί από αυτούς βιντεοσκοπούσαν τους αστυνομικούς».

Ο Javon Johnson, 25 ετών, φέρεται να γρονθοκόπησε έναν αστυνομικό στο πρόσωπο και άρπαξε το όπλο του αστυνομικού, κάτι που έκανε άλλους αστυνομικούς να σπεύσουν να τον βοηθήσουν. Τότε ήταν που σύμφωνα με την πλευρά της αστυνομίας η 13χρονη δεν υπάκουσε στις εντολές και κινήθηκε προς τους αστυνομικούς.