Ένας πρώην πράκτορας των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν αυτός που βοήθησε τις αμερικανικές αρχές να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, υποστήριξαν σήμερα δύο πρώην αξιωματούχοι του Πακιστάν, απορρίπτοντας τη θεωρία μιας «επίσημης» συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ισλαμαμπάντ στην υπόθεση αυτή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είπαν ψέματα όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, στις 2 Μαΐου 2011, στο βόρειο Πακιστάν.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books, ο Χερς υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τις πακιστανικές αρχές για την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο κρησφύγετο του μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ. Την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά αυτή τη θεωρία επαναλαμβάνοντας ότι το Πακιστάν ενημερώθηκε μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Σήμερα ωστόσο μια πακιστανική στρατιωτική πηγή, ένας άνθρωπος που την εποχή εκείνη κατείχε υψηλή θέση στις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας “πολύ καλά πληροφορημένος και δραστήριος” πρώην πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος είχε περάσει στην πλευρά των Αμερικανών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό και την εξόντωση του μπιν Λάντεν.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες του Χερς: ο Αμερικανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι μια αμερικανική πηγή του είπε πως ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν προσέγγισε τη CIA το 2010 υποσχόμενος ότι θα την οδηγήσει στον μπιν Λάντεν. Όμως ο απόστρατος αξιωματικός που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο διευκρίνισε ότι μολονότι ο συμπατριώτης του βοήθησε τη CIA να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέθετε, αγνοούσε ότι στόχος της έρευνας ήταν ο μπιν Λάντεν.

Εξάλλου, ο πρώην αρχηγός της ISI, της κυριότερης υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν, ο Χαμίντ Γκουλ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην πράκτορας είναι υπαρκτό πρόσωπο. «Η ανταμοιβή ήταν πολύ μεγάλη, έγινε πληροφοριοδότης των Αμερικανών και τους βοήθησε να σχεδιάσουν την επιχείρησή τους», είπε.

Στο ρεπορτάζ του ο Σέιμουρ Χερς υποστήριζε επίσης ότι οι Αμερικανοί είχαν μάθει πως ο μπιν Λάντεν ήταν ήδη κρατούμενος των πακιστανικών αρχών που σχεδίαζαν να τον χρησιμοποιήσουν για να εμποδίσουν την Αλ Κάιντα να συνεχίσει να εξαπολύει πολύνεκρες επιθέσεις στο Πακιστάν. Η Ουάσινγκτον έπεισε τότε το Ισλαμαμπάντ να οργανώσουν οι Αμερικάνοι μια ψεύτικη επιδρομή για να σκοτώσουν τον μπιν Λάντεν, ώστε να αυξηθεί η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Έτσι, το Πακιστάν θα μπορούσε να λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία αυτή.

Οι δύο πρώην αξιωματούχοι που μίλησαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια «συμφωνία».