Την παραίτησή από το αξίωμα της αντιπροέδρου της Γουατεμάλας για προσωπικούς λόγους ανακοίνωσε η Ροξάνα Βαλδέτι, εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται στελέχη των τελωνείων και φέρεται να διηύθυνε ο γραμματέας της.

Την απόφαση της Βαδλέτι να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ότο Πέρες Μολίνα και όπως ανέφερε πως «έλαβε την προσωπική απόφαση να τεθεί στη διάθεση των απαιτούμενων ερευνών», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση της αυτή «ευγενής και θαρραλέα»

Μετά τις σχετικές αποκαλύψεις την περασμένη Τετάρτη και μετά από αίτημα πολλών βουλευτών το Ανώτατο Δικαστήριο είχα αποφασίσει ότι το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας μπορεί να άρει την ασυλία της αντιπροέδρου. Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να αρχίσει έρευνα σε βάρος της αντιπροέδρου Βαλδέτι, καθώς υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τη συνδέουν προσωπικά με δωροδοκίες που καταβάλλονταν από επιχειρηματίες προς αποφυγή καταβολής τελωνειακών δασμών.

Παρόλο που η αντιπρόεδρος Βαλδέτι αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή της στην υπόθεση, η αντιπολίτευση απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα την ώρα που εξοργισμένοι πολίτες συμμετέχουν σε μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή της.

Το διχασμένο Κογκρέσο της Γουατεμάλας, όπου το κυβερνών Πατριωτικό Κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών, επρόκειτο να σχηματίσει μια επιτροπή που θα στερούσε από τη Βαλδέτι την ασυλία της και θα άνοιξε τον δρόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της. Μέχρι την Τετάρτη είχαν συλληφθεί 24 πρόσωπα, ανάμεσά τους ο προϊστάμενος των τελωνείων της Γουατεμάλας, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη τον πρώην στενό συνεργάτη της αντιπροέδρου, τον Χουάν Κάρλος Μονσόν.